Så här förväntas orkanen Matthew förflytta sig de närmaste dagarna.
Så här förväntas orkanen Matthew förflytta sig de närmaste dagarna.

Orkanen Matthew har hittills krävt minst sju liv. Den hårt drabbade södra delen av Haiti är avskuren sedan en bro kollapsat.USA förbereder sig för stormen med massevakueringar.

Södra delen av Haiti är helt isolerad från resten av landet sedan en bro kollapsat i de hårda vindarna. Bron är den enda länken mellan huvudstaden Port-au-Prince och den södra halvön – som har drabbats hårdast av Matthew.

Minst tre liv har hittills krävts på Haiti och i Dominikanska republiken rapporteras fyra dödsfall.

En man dog sedan en våg brutit in i hans hem i kuststaden Port Salut, enligt haitisk räddningstjänst. Mannen ska enligt uppgift ha varit för sjuk för att ta sig till ett tillfälligt härbärge.

Över 6 400 personer hade sökt skydd härbärgen i södra Haiti under tisdagen.

– Många människor har förlorat sina hem och sökt skydd i de tillfälliga härbärgen som regeringen upprättat i hela landet, säger Cornelia Walther på Unicef till TT.

På tisdagskvällen svensk tid fanns det ännu inte så mycket information om vilka skador orkanen orsakat. Först på onsdagen tros omfattningen av skadorna kunna bedömas.

Cornelia Walther säger att Unicef kommer att ha två team ute för att göra en snabb bedömning av vilka skador klass 4-stormen har orsakat.

Starka vindar

Georges Hudicourt är ordförande i hjälporganisationen Hoppets stjärna på Haiti och beskrev för TT att man i Port-Au-Prince tidigt på tisdagen börjat känna av allt starkare vindar.

– Vindarna rör sig 65 meter i sekunden och regeringen försöker evakuera dem som bor vid havet, de är i stor fara, sade han till TT.

Värst är läget för dem som bor vid kusten.

– Jag har fått korta rapporter från människor i området och små samhällen vid kusten uppges redan vara totalförstörda. De var för nära havet och förstördes redan innan orkanen drog in.

Hjälpen räcker inte

Georges Hudicourt oroar sig för följderna. Regeringen har förberett sig, men det kommer antagligen inte att räcka.

– Det finns en regeringsorganisation som har ordnat härbärgen och första hjälpen för de områden som påverkas, men jag betvivlar att de kan hantera ett problem av den här storleken, säger han.

Enligt Georges Hudicourt kommer efterarbetet att bli svårt. Vägar riskerar att spolas bort och Haiti har bara två eller tre helikoptrar för att undsätta folk i nöd.

– Jag är väldigt orolig för människor jag känner och för landet, men jag fruktar inte för mitt eget liv, säger han.

En del har vägrat att sätta sig i skydd, antingen för att de inte tror att det blir så illa som prognoserna säger, andra av oro för att deras bostäder ska plundras om de lämnar dem. Men många har också följt myndigheternas uppmaningar.

– Sedan finns det de som önskar att de hade kunnat evakueras, men det saknas transporter, det finns inga bussar, säger Jacqueline Charles, Miami Heralds Haiti-korrespondent.

Miljon evakueras

Efter Haiti väntas orkanen nå Kuba och på onsdag Bahamas, för att på torsdagen nå Florida, fortfarande som en orkan, men med lägre styrka.

Guvernören Nikki Haley i South Carolina har utlyst beredskapstillstånd och beordrat evakueringar av fler än en miljon människor från delstatens kustområden. Matthew beräknas nå South Carolina på lördag.

– Vi har beslutat att vi ska evakuera alla samhällen längs kusten med start i morgon (onsdag), sade hon på en pressträff.

Dieu Nalio Chery
En flicka tittar på när myndigheterna kommer för att evakuera människor från huset där hon bor i Tabarre, Haiti.
Eduardo Verdugo/AP/TT
En arbetare lyfter bort plywood-skivor från butiksfönster sedan orkanen passerat Kingston.
Ramon Espinosa/AP/TT
Vågor slår mot vall i Baracoa på Kuba före orkanen Matthews ankomst.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset