Turkiets premiärminister Binali Yildirim. Arkivbild.
Turkiets premiärminister Binali Yildirim. Arkivbild.

Turkiets regering gör allvar av sina planer på att återinföra dödsstraffet – men det kommer inte att tillämpas retroaktivt, säger premiärminister Binali Yildirim.

Förslaget till ändring av författningen är klart. Utkastet läggs snart fram för parlamentet, sade Yildirim när han uttalade sig inför partikamrater i dag.

President Recep Tayyip Erdogan har redan tidigare aviserat planer på att återinföra dödsstraffet. Sedan det misslyckade militära kuppförsöket i somras har det varit ett återkommande ämne, bland annat vid demonstrationer till stöd för regeringen.

Det kräver att partierna kompromissar, framhöll Yildirim nu. Men hans uttalande om att det inte skulle bli retroaktiva straff tolkas som att ingen skulle dömas till döden för inblandning i kuppen i juli.

Kan få stöd

Regeringspartiet AKP har 317 av de 550 platserna i parlamentet. För författningsändringar krävs stöd av 367 mandat. En folkomröstning kan genomföras med 330 ja-röster.

Stöd för dödsstraffet lär främst finnas hos nationalistpartiet MHP, som har 40 mandat. MHP-ledaren Devlet Bahceli har skyltat med att han i och för sig tycker att dödsstraffet behövs, men han vill se förslaget i detalj först.

Ändringar i konstitutionen lär också medföra att presidenten får mer makt, det har varit AKP:s mål i flera år. Men det framgick inte om den propositionen till parlamentet kommer samtidigt.

Tvärvändning

Turkiet avskaffade dödsstraffet 2002, som ett led i närmade band till EU; i praktiken hade inga dödsstraff verkställts sedan 1984.

Under närmandet till EU lättade man också på trycket mot landets minoriteter, i synnerhet kurderna.

Nu har både dödsstraffet och den senaste tidens drakoniska maktutövning – inte minst mot massmedier – väckt förfäran, särskilt i EU. Det senaste inslaget i tillslagen mot medierna är att en rad medarbetare på den prisbelönta tidningen Cumhuriyet gripits.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset