Den allra vanligaste spillningen hos björnar är bärspillningar.
Den allra vanligaste spillningen hos björnar är bärspillningar.

Nu är det dags för björnstammen i Norrbotten att räknas, och för att få hjälp vänder sig nu länsstyrelsen till allmänheten. Deras önskan: Samla in så mycket björnbajs som möjligt.

Förhoppningen från länsstyrelsen är att jaktlag, bärplockare, samebyar och orienterare ska hjälpa till med insamlingen av björnbajs i Norrbotten under årets inventering av björnstammen, skriver SVT Nyheter.

►LÄS MER:  Björn krockade med björn

Sammanlagt ska runt 20 000 insamlingskit delas ut och önskan är att få in mer björnspillning än tidigare år. Ju fler spillningar som länsstyrelsen får in desto lättare blir det att bedöma stammens storlek. Alla bajsprover som samlas in skickas på analys hos Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, för att avgöra hur många unika björnar det finns i länet.

– Det här gör vi för att få en uppfattning om hur mycket björn som finns i Norrbotten. Det är ju en art som är skyddad av EU-direktiv och som är utsatt för jakt och ställer till med viss skada för renskötseln. Så det är viktigt att veta hur många björnar som finns, säger projektledaren för björnspillningsprojektet Kenneth Karlsson till SVT Nyheter.

►LÄS MER:  Snowboardåkare jagas av björn i videoklipp: ”Filmen är inte på riktigt”

Det är ungefär var femte år som björnstammen i Norrbotten inventeras. Föregående inventering blev en flopp, eftersom för få prover samlades in. Det ledde till att man inte säkert kan fastställa hur stor stammen är.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset