En av de misstänkta för inblandning i mordet på en 62-årig kvinna i Långshyttan.
En av de misstänkta för inblandning i mordet på en 62-årig kvinna i Långshyttan.

Den 62-åriga kvinnan krävde tillbaka pengar hon lånat ut till bekanta. I juni hittades hon mördad i ett gruvhål i Långshyttan i Dalarna. Innan dess hade någon i en dator tillhörande en av de misstänkta sökt på nätet efter "hur man mördar någon".

– Kring 13-tiden den 17 juni söks det på "mord", "hur gör man det perfekta mordet", "hur man mördar någon" och "det perfekta mordet", berättar åklagare Johan Knies under sin sakframställan, enligt Dalarnas tidningar.

Redan tidigt i utredningen pekades just den 17 juni ut som dagen då kvinnan mördades. I dag inleddes rättegången där totalt elva personer står åtalade för inblandning i dådet. Enligt stämningsansökan ska de sex mordmisstänkta ha strypt kvinnan med en snara gjord av en flagglina. När hon förlorade medvetandet dödades hon med flera knivhugg mot kroppen, huvudet och halsen.

Förde skuldlistor

Motivet bakom dådet är enligt åklagaren ekonomiskt – kvinnan hade upprepade gånger lånat ut pengar till flera av de misstänkta. När hon senare började kräva tillbaka skulderna blev hon obekväm för de misstänkta, som valde att göra på det här sättet, menar Knies.

– Något exakt belopp kommer vi aldrig att komma fram till. Det finns några skuldlistor, och det är inte några större summor det rör sig om, säger Johan Knies.

Hotades

Från försvaret vill man dock nyansera pengamotivet:

– Visst det har funnits skuldförhållanden mellan min klient och kvinnan, men anledningen till att man börjat prata om att ta bort henne, att döda henne, är inte skulderna i sig utan att hon har hotat med att driva in skulderna med våld, säger advokat Carl-Oskar Morgården, som företräder en av de mordåtalade, till P4 Dalarna.

Flera av de misstänkta personerna åtalas även för bland annat grov stöld, grovt häleri och bedrägeri. De handlar bland annat om att de har stulit saker från offrets hem efter mordet.

Henrik Hansson/TT
Rättegången, som hålls i Falu tingsrätt, väntas pågå fram till jul.
Niklas Hagman/TT
Poliser undersöker det område där kvinna hittades död i början av juli. I dag inleds rättegången mot de elva som misstänks för inblandning i mordet på 62-åringen. Arkivbild.
Henrik Hansson/TT
I dag inleddes rättegången där elva personer står åtalade för inblandning i mordet på en 62-årig kvinna i Långshyttan i Dalarna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset