Sömnbrist kan göra att du uppfattas som mindre attraktiv – även av arbetsgivare. – Det finns en risk att du blir sämre behandlad i arbetslivet, säger forskaren Tina Sundelin.

Lotta Bergseth

Familjen Hartell Ragnå provar sängar hos Kungsängen i Stockholm. ”Jag behöver bara sova 6–7 timmar, så har det  varit hela livet”, säger Emma Hartell. Med på bilden är även Viggo, 1, och Fredrik, 33.

Vet du med dig att du sover för lite? Känner du dig hängig och möts av ett glåmigt ansikte i spegeln? Om det syns på dig att du inte är utvilad kan det påverka hur andra människor uppfattar dig – även i karriären.

– Det finns en risk att du blir sämre behandlad i arbetslivet, säger Tina Sundelin, docent vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

– Det är främst baserat på att folk som anses vara attraktiva behandlas bättre. Men det finns förstås även en risk att om någon ser trött, sjuk och ledsen ut så vill andra mindre gärna umgås med eller arbeta med den personen, säger Tina Sundelin.

Hennes kollega Mats Lekander, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, håller med:

– Eftersom vi vet att sömnbrist påverkar hur man blir behandlad av andra människor är det rimligt att det gäller även i arbetslivet. Det är någonting vi ska titta mer på framöver, säger Mats Lekander.

Sundelin och Lekander har tillsammans med sina kollegor genomfört studier som dels visar vilka ansiktsdrag som förändras när man har sovit för lite, men även hur sömnbrist påverkar oss som sociala varelser.

Deras forskningvisar att omgivningen uppfattar en person som inte sovit ordentligt som mindre hälsosam och därmed mindre attraktiv. Det kan alltså även leda till att man lägger in värderingar om brister i personens yrkesskicklighet.

Det är stora individuella skillnader i hur mycket sömn vi behöver. Mellan sju och nio timmar är normalt, men vissa klarar sig på färre timmar medan andra kan behöva upp till tio timmar eller mer.

LÄS ÄVEN: Att snooza – bra eller dåligt?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset