Det finns inget direkt svar på varför vi sover enligt sömnforskaren John Axelsson. 
Det finns inget direkt svar på varför vi sover enligt sömnforskaren John Axelsson. 

Att sova är för många en självklar rutin. Men varför sover vi egentligen? Här reder sömnforskaren John Axelsson ut just det.

Det sägs att vi sover bort en tredjedel av våra liv. Men varför sover vi egentligen? Enligt sömnforskaren John Axelsson så finns det inget direkt svar.

– Det går inte att säga exakt varför vi sover eftersom sömnen utvecklats under en sådan lång tid. Men det vi vet är att sömnen fyller en jätteviktig funktion.

Även om man inte vet exakt varför vi sover så vet man i alla fall varför vi behöver sova. John Axelsson menar att om man stör sömnen så stör man kroppens system, vilket innebär att sömnen är viktig för att vi ska fungera.

– Sömnen är jätteviktig för bland annat hjärnan. När vi lär oss en massa saker så behöver vi ha ett system som skapar jämnvikt i hjärnan.

►LÄS MER:  Därför drömmer du mardrömmar

Genom att sova låter vi hjärnan återhämta sig och om vi inte sover så fungerar inte vår hjärna lika bra.

– Den direkta konsekvensen av att inte sova är att din hjärna fungerar sämre och man känner sig segare. Har man missat en, två timmars sömn så blir de ingen större effekt men vid 4 timmar så fungerar hjärnan betydligt sämre, säger John Axelsson. 

Han tillägger att alla människor och djur behöver sömn. 

– Alla djur och varelser som har ett nervsystem behöver sova. Även bananflugor sover, det är priset av att ha ett nervsystem.
 

►LÄS MER:  Sömnexperten: 7 tips som får dig att sova bättre

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset