Det kan vara bra att sova i enskilda sovrum för bäst sömn, enligt sömnforskaren Christian Benedict.
Det kan vara bra att sova i enskilda sovrum för bäst sömn, enligt sömnforskaren Christian Benedict.

Hög kudde, mjuk kudde, sidoläge eller rygg. Hur ska man egentligen ligga för att få en så god natts sömn som möjligt? Metro har frågat sömnforskaren Christian Benedict – som tycker sambos ska skaffa separata sovrum.

Dålig sömn kan leda till både muskelvärk och koncentrationssvårigheter. Att ta det lugnt med alkohol, koffein och skärmtid innan läggdags för att sova bra är sen gammalt. Men kan man göra något åt sin egen sovposition för bästa möjliga sömn?

– För de som snarkar mycket är det inte bra att sova på rygg eftersom det är större risk att de snarkar då och får sämre sömn, säger Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet och fortsätter:

– Men att ge råd på hur man ska sova går samtidigt inte, för det är så individuellt. Och hur säkrar man en position? När vi somnar har vi inte längre mycket att säga till om och vi vaknar aldrig som vi somnade.

►LÄS MER: Därför ska du sova ut på helgen

Rent allmänt har man alltså inte mycket för att lyssna på tips om hur man ska ligga för att för att sova bäst. Det som är bra för en är inte alltid bra för en annan.

– Att ha en kudden mellan benen när man ligger i fosterställning är vanligt, det slappnar av musklerna i benen  och kanske känns tryggt i och med att man skyddar magen. Men det är inte för alla, säger Christian Benedict.

Inte heller när det kommer till kuddar finns tyvärr några generella regler, trots vad man ibland får höra i sängaffären.

– I allmänhet är det inte problematiskt att ligga högre med övre delen av kroppen. Men däremot, om du har en kudde som är för hård och du ligger på rygg kan hakan tryckas ner mot bröstet och då blir det ett anatomiskt tillstånd där du inte andas bra och då sover du inte bra. Men ligger du på sidan kanske det passar dig bättre, man måste testa själv och hitta en sovmiljö som passar bäst för dig, säger Christian Benedict.

►LÄS MER: Experten: Så hanterar du sömnbrist som småbarnsförälder

Men trots att det inte finns ett allsomfattande svar på hur vi ska sova finns sådant som vi alla kan tänka på för en god natts sömn, tipsar Christian Benedict: 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset