Sovmorgon varje dag skulle leda till att fler följer sin naturliga sömncykel och minska sjukdomar.
Sovmorgon varje dag skulle leda till att fler följer sin naturliga sömncykel och minska sjukdomar.

Vi borde börja arbeta först klockan 10. Det skriver sömnforskaren Paul Kelley i en ny bok. Sovmorgon varje dag skulle leda till att fler följer sin naturliga sömncykel och minska sjukdomar, enligt Kelley.

Chefer som vill ha friska och glada medarbetare borde skjuta upp arbetsdagen till klockan 10, enligt den brittiska sömnforskaren Paul Kelley.

– Att börja klockan tio är rättvisast, om man var tvungen att välja en tid. Det hade minskat sömnbristen för hela befolkningen, säger Paul Kelley till The Sunday Times.

Finns olika dygnsrytmer

I den nya boken ”Body Clocks” delar han upp människor i olika dygnsrytmer. Spannet rör sig från de som tillhör ”definitivt morgon”, personer som går upp vid fem på morgonen, till ”definitivt kväll”, personer som kliver upp först klockan 10.

LÄS MER: Är det farligt att sova för mycket? Så säger sömnforskaren

Skrota nio till fem

Enligt Paul Kelley är det dags att skrota ”nio till fem”-arbetsdagen.

– Det hade haft en direkt positiv inverkan på vuxnas sömnbrist som beror på arbetsdagens tidiga start, säger Paul Kelley.

Personer som inte följer sin naturliga dygnsrytm utsätter sig för en hälsorisk, enligt Kelly. Han uppmanar till att man ska testa sig fram för att se vilken dygnsrytm man har och att arbetsdagen sedan ska anpassas efter den.

LÄS MER: Sömnforskaren: Så sover du rätt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sömn