Elfenbenskustens president Alassane Ouattara framställer den nya grundlagen som ett sätt att ena landet och skapa fred. Här talar han i FN:s generalförsamling i slutet september. Arkivbild.
Elfenbenskustens president Alassane Ouattara framställer den nya grundlagen som ett sätt att ena landet och skapa fred. Här talar han i FN:s generalförsamling i slutet september. Arkivbild.

President Alassane Ouattara anser att en ny grundlag ska få stopp på över ett decennium av oroligheter i Elfenbenskusten.Men oppositionen kallar den antidemokratisk och uppmanar till bojkott i dagens folkomröstning.

Uppmaningen om bojkott från Ouattaras politiska motståndare innebär att den nya grundlagen troligen kommer att röstas igenom med trygg majoritet, men med ett lågt valdeltagande.

Presidenten framställer lagen som ett sätt att göra upp med nationalistiska strömningar som splittrat landet mellan dem som uppfattar sig som "riktiga" ivorianer och de många invånare i norra Elfenbenskusten som har rötter i grannländer.

Slitningarna har bidragit till år av våldsamheter.

Slopat krav

I den nya lagtexten har man strukit kravet på att den som vill ställa upp som presidentkandidat måste ha föräldrar som båda är ivorianska medborgare.

Bland de kontroversiella ändringarna finns att en vicepresident ska inrättas, som tar över om presidenten dör eller avsätts. Oppositionen ser detta som ett försök från Ouattara att säkra att han får en lojal efterträdare.

Enligt grundlagsförslaget ska även en ny form av lagstiftande församling bildas, där en tredjedel av ledamöterna utses av statschefen.

Få bryr sig

Trots den heta debatten bland politiker spås valdeltagandet bli lågt.

– Vad vi bryr oss om är de höga levnadsomkostnaderna, att ta oss ut ur fattigdom. De rika blir rikare och de fattigare blir kvar i fattigdom. Konstitutionen kommer inte förändra någonting, säger bilmekanikern Bamory Kone, från en förort till storstaden Abidjan, till nyhetsbyrån AFP.

Peter Dejong/AP/TT
Elfenbenskustens före detta president Laurent Gbagbo under en rättegångsförhandling i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, där han står anklagad för brott under oroligheterna som utbröt efter valet 2010.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset