Slim Jim - träning, kost och sunt förnuft

Jim "Slim Jim" Roslund.

SLIM JIM. Då jag på dagligen arbetar och verkar inne i centrala Malmö, blir det naturligt att man på lunchen ofta söker sig till den nästan kultförklarade Saluhallen. Här erbjuds en uppsjö av roliga restauranger där man kan äta allt från haj och mystiska skogsdjur till hemlagade köttbullar. När jag förra veckan stod i kön till mitt absoluta favoritställe, Short Stop, gjorde jag plötsligt en reflektion jag bara var tvungen att behandla. Man har på denna restaurang en meny som är indelad i 2 kategorier, den ”sunda” och den ”syndiga”. Tanken som slog mig var hur lätt vi människor faller för nya koncept så fort det utger sig vara ett alternativ till något som vi sedan tidigare känner till är onyttigt. Utan att tänka efter slänger vi oss ut i något vi tror är en alternativ trygghet. Det kanske tydligaste beviset på detta är vår enorma konsumtion av sötningsmedel.

Många av de människor jag hjälper med tränings- och kostupplägg blir väldigt snabbt motiverade att ta ett helhetsgrepp kring sin situation. Som en del av processen att bygga muskler, minska halten fett eller helt enkel bara må bättre, är det naturligt att man i hög grad försöker undvika socker.
Detta i sig själv är visserligen bra, såvida man inte ersätter det med något som kanske är än mer skadligt för kroppen. Ofta slutar det med att man istället väljer de så kallade ”hälsosamma” alternativen där sockret istället ersatts med sötningsmedel. Är detta verkligen ett bättre alternativ? Jag vill påstå motsatsen!

• En annan aspekt  
Många av er har säkert följt med debatten om huruvida Aspartam är en hälsofara eller inte. Tyvärr är detta en fråga vi ännu inte fått svar på. Jag vill dock i denna artikel lyfta fram ytterligare en aspekt som långt ifrån alla är medvetna om; aspartam ökar sötsuget. Av denna anledning kan därför light produkter på lång sikt ha en motsatt effekt om man tex strävar efter att gå ned i vikt.

• Hälsorisk eller inte?
Forskare har de senaste åren gjort många studier kring Aspartam, men tyvärr går resultaten skilda vägar. På ena änden av skalan hittar vi de resultat där det framgår att aspartam är helt ofarligt. På andra sidan av skalan ser vi rapporter som visar på nervskador och cancer. Vi behöver mer oberoende forskning på aspartam och hur den påverkar vår kropp på lång sikt. Under tiden låter jag ”experterna” stångas om vem som har rätt.

• Bli inte lurad - Aspartam ökar sötsuget
Konsumerar vi mycket sötsaker under en längre period kommer kroppen sakta men säkert att anpassa sig. Den blir successivt mindre känslig för den söta smaken och för att tillfredställa kroppen måste vi hela tiden äta mer och mer sötsaker. Aspartam (och andra syntetiska sötningsmedel) smakar väldigt sött och bidrar därför till att öka vårt sötsug.

Bli inte lurad av att aspartam är ett bättre alternativ än vanligt vitt socker. Du riskerar att fastna i ett felaktigt tänkande. För att uppnå en bättre hälsa vill vi minska på intaget av varor som smakar sött, inte ersätta ett sötningsmedel med ett annat.
Av denna anledning försöker jag personligen undvika produkter med syntetiska sötningsmedel så gott jag kan. Jag rekommenderar dig att göra detsamma. Att aspartam dessutom kan har en rad negativa hälsoeffekter gör inte saken bättre.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset