SD går framåt samtidigt som S backar, enligt Svd/Sifo.
SD går framåt samtidigt som S backar, enligt Svd/Sifo.

Det händer mycket i opinionsläget just nu mellan partierna. Enligt en ny mätning av SvD/Sifo fortsätter Socialdemokraternas väljarstöd att rasa och Sverigedemokraterna slår rekord.

Socialdemokraternas väljarsiffror hamnar på låga 25,9 procent. Och Sverigedemokraterna får 14,7 procent. Samtidigt är skillnaden mellan det röda blocket och det borgerliga endast 1,1 procentenheter. Det visar SvD/Sifos-majmätning.

Socialdemokraternas stöd är den tredje sämsta siffran någonsin för partiet i en Sifo-mätning. De andra två bottennoteringarna kom under Håkan Juholts tid som partiledare. Nedgången denna mätning är dock inte statistiskt säkerställd.

– Även om det inte är en signifikant minskning sedan i april så är det en tydlig nedgång under våren, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Regeringspartierna har fått kritik för att svika sina vallöften, samtidigt som de hittills regerat med Alliansens budget vilket sannolikt bidragit till att S och MP:s politik framstått som otydlig, förklarar Toivo Sjörén.

Den enda stora ökningen i väljarstöd står Sverigedemokraterna för. Deras stöd ökade från 12,5 procent i april till 14,7 procent nu i maj. Trenden håller i sig – SD ligger högre än i valet.

Turbulensen kring Jimmie Åkessons sjukskrivning och uteslutningarna av SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne tycks inte ha påverkat partiet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset