Stefan Löfven gav ett löfte till pensionärerna i Almedalen. Bilden är hämtad från statsministerns turné i Sverige innan han kom till politikerveckan.
Stefan Löfven gav ett löfte till pensionärerna i Almedalen. Bilden är hämtad från statsministerns turné i Sverige innan han kom till politikerveckan.

Socialdemokraterna vill se en stor pensionsreform vars satsningar tillsammans ska ge minst 1 000 kronor i plånboken till alla pensionärer.

Det löftet gav statsminister Stefan Löfven under en presskonferens på ett äldreboende i Roma utanför Visby.

– Utan förändring riskerar många att hamna på hälften av slutlönen när de jobbade, sa Stefan Löfven under presskonferensen.

Socialdemokraterna har tidigare lovat att sänka skatterna för pensionärerna, och under första maj lovade Stefan Löfven 600 kronor mer i plånboken för en genomsnittlig pensionär.

LÄS MER: Här hittar du alla Metros partiledarintervjuer

Under Socialdemokraternas dag gav partiet ett till löfte för mer pengar till pensionärerna.

Partiet lovade att de ska driva en höjning av de så kallade pensionsavgifterna i pensionsgruppen i riksdagen. Det blir då arbetsgivarna som får betala in en högre summa för sina anställda till pensionerna.

På sikt ska det här leda till mint 1 000 kronor mer i plånboken för alla pensionärer och 70 procent av lönen. Men det är ett långsiktigt arbete.

– Det kommer att dröja tills de som är yngre i dag, och är i 20- och 30-årsåldern, kommer i pensionsåldern, sa finansminister Magdalena Andersson under presskonferensen.

Under torsdagen höll även Alliansen en presskonferens där de berättade om sina gemensamma förslag inom området brott och straff inför höstens val.

LÄS MER: Undersökning: Här är partiledarna vi helst tar med oss till en öde ö

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset