Tappet är inte lika stort för Stefan Löfven som Stina Morian, politisk kommentator, hade trott.
Tappet är inte lika stort för Stefan Löfven som Stina Morian, politisk kommentator, hade trott.

Alliansen får ett klart större stöd än de två regeringspartierna S och MP i SCB:s nya partisympatimätning. Både S och MP backar.

S och MP får tillsammans 36,7 procent av rösterna om det vore val i dag. De fyra allianspartierna får 40,3 procent.

Stina Morian, politisk kommentator, säger dock till Metro att hon trodde tappet för Socialdemokraterna skulle vara större.

– Just med tanke på alla skandaler som varit med svikna vallöften och annat, säger Stina Morian.

Räknar man in Vänsterpartiet i regeringsunderlaget blir de rödgröna större, med totalt 43,2 procent.

Socialdemokraterna får 30,3 procent av rösterna, en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med riksdagsvalet. Jämfört med SCB-mätningen i november 2014 så backar S med 1,9 procentenheter.

Regeringskollegan Miljöpartiet får 6,4 procent, en nedgång med 0,5 procentenheter jämfört med riksdagsvalet.

►LÄS MER:  Yougov: Här är ministrarna svenskarna tycker bäst om

Moderaterna går starkt framåt, med en uppgång med 1,9 procentenheter till 25,2 procent. KD och FP backar båda, med 0,8 respektive 0,5 procentenheter till 3,8 respektive 4,9 procent. Folkpartiets resultat i SCB-mätningen är det sämsta på många år.

– Integrationsutspelen har i alla fall inte gynnat FP och KD, säger Stina Morian.

Centerpartiet får 6,4 procent, upp 0,3 procentenheter jämfört med riksdagsvalet.

– Jag blev förvånad över att Centern går framåt. De är det enda av borgerliga parti som inte försökt göra ett integrationspolitiskt utspel.

Vänsterpartiet ökar med 0,8 procentenheter till 6,5 procent.

Sverigedemokraterna får sin högsta nivå i SCB-mätningarna med 14,5 procent, en statistiskt säkerställd uppgång med 1,6 procentenheter sedan riksdagsvalet i höstas. Jämfört med SCB:s novembermätning ökar SD med 2,1 procentenheter.

– SD är de verkliga vinnarna. Det är en väldig framgång med tanke på att de haft ett struligt år, med sjukskriven partiledarna och annat. Det syns ganska tydligt att de växer på bekostnad av de större partierna, säger Stina Morian.

Hon förklarar att om andra partier börjar prata om det som kan anses som ett partis "huvudfråga" gäller det att komma med helt nya förslag för att inte tappa väljare.

– Om Moderaterna skulle prata miljöproblem så skulle MP växa. Om man definierar ett annat partis huvudfråga så tycker folk att man härmar det partiet, säger Stina Morian som även drar en parallel till SD med KD och FP:s utspel.

►LÄS MER:  Ny mätning: KD:s och FP:s utspel har gynnat SD – får rekordstöd

Det som framför allt skiljer SCB:s opinionsundersökning, som presenteras två gånger om året, från alla andra är underlaget. 9 000 personer har under maj telefonintervjuats. Andra väljarbarometrar brukar nöja sig med drygt 1 000.

När SCB:s undersökning presenterades i november i fjol sade 32,2 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val då. Moderaterna fick 24,2 procent medan Sverigedemokraternas siffra var 12,4 procent. Sammanlagt hade partierna i vänsterblocket 45,1 procent av väljarstödet och Alliansen 39,2 procent.

SCB:s undersökningar genomförs i maj och november och presenteras någon av de första dagarna i den följande månaden.

SCB

Så här skulle Sverige ha röstat om det hade varit riksdagsval i maj. Förändringen avser jämförelse mot riksdagsvalet 2014 i procentenheter. Statistiskt säkerställda förändringar markeras med en stjärna (*).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset