Civilminister Ardalan Shekarabi (S) hävdar att SD svängde om lagförslaget för att kunna närma sig Moderaterna och Kristdemokraterna, något han kallar "ett svek mot svenska löntagare".
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) hävdar att SD svängde om lagförslaget för att kunna närma sig Moderaterna och Kristdemokraterna, något han kallar "ett svek mot svenska löntagare".

S och SD är överens om att social dumpning pågår i Sverige.Men allt pekar på att SD kommer att vara med och försöka sätta stopp för regeringens nya upphandlingslag.

Den 30 november ska riksdagen rösta om regeringens förslag till ny upphandlingslag. Den ska ge stat, kommuner och landsting rätt att vid offentliga upphandlingar ställa krav på löner, arbetstider och semester i de företag som tävlar om anbuden. Tidigare hade regeringen SD med sig i frågan, men partiet har svängt.

På en grusplan i skånska Bromölla möttes civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i en snabbinkallad debatt på fredagen.

Anklagar regeringen

– Problemet med den här luntan är att den innebär stora problem för svenska småföretag och stora problem för dem som ska upphandla. Och svenska löntagare kommer att fortsätta utsättas för diskriminering på svensk arbetsmarknad till förmån för utstationerad arbetskraft från andra delar av EU, säger Åkesson.

Han anklagar regeringen för att "vika sig för EU-pampar" och anser att en omförhandling av det svenska EU-medlemskapet är den enda vägen för att få stopp på lönepressen..

Shekarabi, som utmanat Åkesson till debatten, hävdar att SD svängde för att kunna närma sig Moderaterna och Kristdemokraterna, något han kallar "ett svek mot svenska löntagare".

– Hur kan en politik som Sverigedemokraterna tidigare stått upp för i riksdagen vara så skadlig i dag?

Löner pressas

Shekarabi menar att de offentliga upphandlingarna som görs för 600 miljarder kronor om året i praktiken innebär att skattepengar används till att pressa lönerna ner i botten. Till skillnad från Åkesson ser han ett stort spelutrymme för svensk politik.

– Vi har gett bort bestämmanderätten till pamparna i Bryssel, det är de som bestämmer över dig, herr civilminister, säger Åkesson.

Han tycker att Socialdemokraterna är naiva och hävdar att även om den nya upphandlingslagen skulle gå igenom riksdagen skulle den stöta på motstånd i EU.

– EU kommer aldrig att tillåta detta. Ni kör en rövare här för att lura folket. Vi kommer att få en ny Lavaldom, säger Åkesson.

Ardalan Shekarabi kontrar med att han föredrar att tala om Sveriges storhet.

– Sverige har gjort det omöjliga många gånger tidigare och vi tänker fortsätta att stå upp för en svensk välfärdsmodell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset