V och S har svårt att komma överens i budgetförhandlingarna, rapporterar Ekot. En överenskommelse om vinster i välfärden är fortfarande långt bort.

Senast på fredag ska Stefan Löfven presentera sin regeringsförklaring men förhandlingarna med Vänsterpartiet ser inte ut att gå så bra.

– Vi är inte överens, vi är en bra bit från varandra, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt till Ekot.

Diskussionerna mellan de blivande regeringspartierna, S och MP, och V handlar om att begränsa vinsterna i välfärden. Den viktigaste frågan för Vänsterpartiet under valrörelsen var att helt stoppa vinsterna. Sedan partiet blev uteslutna ur en rödgrön regering har de krävt en upprörelse i denna fråga för gå med på att diskutera statsbudgeten.

Miljöpartiets språkrör är förtegen om samtalen men bekräftar att diskussionerna bland annat handlar om LOV, lagen om valfrihet. Dem ger medborgare möjlighet att välja mellan privata och kommunala alternativ, men Vänsterpartiet vill att lagen ska rivas upp.

– Det är ju en av de frågor som nu samtalas om, nu får vi se vad samtalen slutligen landar i, säger Gustav Fridolin till Ekot. 

Enligt Jonas Sjöstedt är det inte säkert att en överenskommelse kan bli klar ens till helgen.

– Jag vågar inte säga det säkert.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014