En S-politiker misstänks ha hjälpt väljare att göra i ordning sina röster.
En S-politiker misstänks ha hjälpt väljare att göra i ordning sina röster.

Degerfors kommun har polisanmält misstänkt otillbörlig valpåverkan i samband med årets förtidsröstning, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt misstankarna har en politiker från Socialdemokraterna hjälpt väljare att göra i ordning sina röster.

Händelsen ska ha inträffat på en förtidsröstningslokal i Degerfors, enligt kommunens valsamordnare Susanna Göransdotter, rapporterar Dagens Nyheter.

– En politiker som stod på torget observerade att en politiker från ett annat parti gick in och ut från vallokalen med väljare. Politikern följde efter för att se vad som pågick och observerade då att personen följde med bakom skärmarna och hjälpte till. Det var mer än vad han ansåg var motiverat, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Vem ska styra landet? Här är allt som händer efter valet

Personen som ska ha följt med väljare står på Socialdemokraternas lista och är nu anmäld för otillbörlig valpåverkan. Det är en person från Vänsterpartiet som ska ha larmat om S-politikerns metoder. Susanna Göransdotter bedömer uppgifterna som trovärdiga.

Otillbörlig valpåverkan kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet grovt kan det ge fängelse i högst fyra år.

Enligt det preliminära valreslutatet backar Socialdemokraterna med 7,1 procentenheter i Degerfors kommun och landar på 44,2 procent i valet.

LÄS MER: Ja, vissa av SD:s valsedlar saknades i en kommun

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset