Socialdemokraten Yasin Ipek, förtroendevald i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun, var likt Mehmet Kaplan (inringat i rött) med på middagen med Grå vargarna. 
Socialdemokraten Yasin Ipek, förtroendevald i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun, var likt Mehmet Kaplan (inringat i rött) med på middagen med Grå vargarna. 

Socialdemokraten Yasin Ipek var på samma middag som Mehmet Kaplan, företrädare för de högerextrema Grå vargarna, skriver Expressen. Nu lämnar han sina politiska uppdrag. ”Vi var tvungna, säger Erna Wallström”, ordförande för S i Sigtuna till tidningen.

Det var i juni förra året som bostads- och it-ministern Mehmet Kaplan (MP) syntes på samma middag som ledaren för den högerextrema organisationen Grå vargarna, Ilhan Senturk. Med på samma middag fanns också Barbaros Leylani, vice ordförande i Turkiska Riksförbundet som nyligen fått avgå efter att han ropat ut över Sergels torg att armenier är hundar och att blodet ska flyta.

I måndags tvingades Kaplan avgå som minister. Socialdemokraten Yasin Ipek, förtroendevald i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun, var även han med på middagen med Grå vargarna, rapporterar Expressen.

►LÄS MER: Här äter Mehmet Kaplan middag med högerextrema Grå vargarna

Efter ett krismöte med den lokala partiledningen på tisdagskvällen meddelades att han lämnar politiken.

– Vi var tvungna. Det är så mycket rykten, så vi kände att vi måste ju prata med honom och höra vad som har hänt. Och han tar fullt avstånd från vad som hände på middagen, säger Erna Wallström, ordförande för S i Sigtuna, om krismötet till Expressen.

Men enligt Wallström har Yasin Ipek självmant valt att lämna sina uppdrag.

– Han vill satsa på sitt sekreterarjobb i Turkiska riksförbundet, och utveckla deras verksamhet. Han är absolut ingen extremist på något sätt, säger hon.

►LÄS MER: Uppgifter: Kaplan har träffat islamister vid flera tillfällen

Till Märsta.nu ger Yasin Ipek sin egen förklaring:

– Med hänsyn till att detta kommer att kräva ännu mer av mitt helhjärtade engagemang väljer jag att lämna mina politiska uppdrag i Sigtuna kommun.

Metro har sökt Yasin Ipek och Erna Wallström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset