Socialdemokraterna tjänar många miljoner varje år på att sälja lotter. Men lotterna säljs i många fall på kredit till redan skuldsatta, avslöjar Dagens nyheter. Över 8 000 personer har drivits till Kronofogden sedan 2014 eftersom de inte betalat sina lotter, enligt granskningen.

Socialdemokraterna och SSU driver tillsammans spelbolaget Kombispel genom den ekonomiska föreningen A-lotterierna. Enligt Dagens nyheters granskning drar lotteriet varje år in mångmiljonvinster till partikassan. Totalt ska det handla om över 500 miljoner kronor under de senaste tio åren, enligt tidningen.

I Sverige är det förbjudet att sälja lotter och spel på kredit, tanken är att det ska skydda utsatta grupper från skuldsättning. Men 2004 kom en lagändring, som föreslogs av den socialdemokratiska regeringen, som gjorde det möjligt att få undantag från förbudet om det handlade om prenumerationslotterier. Och det är genom prenumerationer som kunderna köper lotter på faktura i Socialdemokraternas lotteri.

LÄS MER: Rektor: Oseriöst med lotteri

Enligt DN har S genom offensiv marknadsföring sålt lotter på kredit till redan skuldsatta personer. Runt 2 000 personer ska ha fått betalningsanmärkningar till följd av obetalda lotterifakturor sedan 2014.

– Den information du kommer med är ny för oss. Den får vi titta på framöver, om det tyder på att man behöver se över undantaget, säger Patrik Gustavsson, tillförordnad chef för operativa avdelningen på Lotteriinspektionen, till DN.

Så här kommenterar Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell det höga antalet ärenden hos Kronofogden:

– Det är ett problem att det är så många som inte kan betala sina räkningar men jag har svårt att kommentera storleken. Den frågan får jag ta med mig till styrelsen och ställa frågor om. Vi säljer 100 000 lotter i månaden. Det är klart att några kommer hamna snett. Men vi ska naturligtvis säkerställa att så få som möjligt hamnar i en sådan situation för att de är kunder hos oss, säger Roger Berzell till DN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset