I ett öppet brev varnar Moderaterna 500 unga inom landstinget för att deras  jobb kan försvinna om oppositionen vinner valet. Klicka på ikonen i bildspelaren för att få upp en större, läsbar version av brevet.
I ett öppet brev varnar Moderaterna 500 unga inom landstinget för att deras  jobb kan försvinna om oppositionen vinner valet. Klicka på ikonen i bildspelaren för att få upp en större, läsbar version av brevet.

När hamburgarkedjan Max varnade sina anställda för att rösta fram en vänsterregering i höstens val väckte det våldsam kritik. Nu gör moderaterna i Stockholms läns landsting samma sak.

TT

Karolinska i Stockholm anställer många av landstingets vårdanställda.

I ett öppet brev varnar man landstingets 500 unga vårdanställda för att deras jobb kan försvinna om oppositionen vinner valet.

– Det är direkt osmakligt. I stället för att ta politiskt ansvar för vårdkrisen försöker moderaterna skrämma unga människor med tomma hot, säger Jens Sjöström (S), gruppledare i sjukvårdsstyrelsen södra.

I dag är arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år nedsatt till 15,49 procent. Socialdemokraterna anser att rabatten inte lett till fler ungdomsjobb och vill återställa arbetsgivaravgiften för yngre medarbetare till 31,42 procent av bruttolönen. Enligt Moderaterna skulle en höjning motsvara ökade kostnader för Stockholms läns landsting med 115 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 500 arbetstillfällen.

”Bakom dess siffror finns människor av kött och blod. Med en vänsterregering skulle de riskera att få sparken”, skriver Moderaternas valledare Kristoffer Tamsons. Brevet avslutas med uppmaningen ”Rösta inte bort sjukvårdens unga medarbetare”.

Även fackförbundet Kommunal, som organiserar undersköterskor och vårdbiträden, är kritiskt till brevet:

– Det är ett övertramp att komma med förtäckta hot på det här sättet. Men oavsett vem som skrivit brevet så tror jag att våra medlemmar själva har förmågan att se vad som händer ute i verksamheterna, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

LÄS ÄVEN:

Max talar om för anställda hur de ska rösta

Ny skandal på Max: Rankar anställda i ligasystem

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset