Bottenrekord för S-ledaren Håkan Juholt. Statsvetare: ”Enorm uppförsbacke”. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går framåt.

Socialdemokraterna når nya bottensiffror – och väljarna flyr till partierna på kanterna.

Samtidigt som Håkan Juholts krisdrabbade parti tappat drygt fem procent-enheter på en månad går Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tillsammans  fram 2,7 procentenheter, visar den senaste opinionsundersökningen av Metro och YouGov.

Vänsterpartiet får stöd från 7,1 procent – för en månad sedan fick de 5,8 procent av rösterna.
– Vänsterpartiet kan kännas som ett spännande alternativ när man går mot ett partiledarskifte, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Sverigedemokraterna går också framåt, från 7,0 till 8,4 procent på en månad.
– Sverigedemokraterna har arbetat hårt för att framtona som ett seriöst parti i det politiska livet. Kanske är man på väg att lyckas, säger Jenny Made­stam. 

Håkan Juholts försoningsresa verkar inte ha uppfyllt sitt syfte. Förtroendet för Juholt når i mätningen en ny bottennotering. Bara 9 procent uppger att Juholt är den partiledare de har störst förtroende för. Så lågt har aldrig en S-ledare legat – och det är en avgrund upp till Fredrik Reinfeldts 40 procent. 
– Håkan Juholt har en enorm uppförsbacke framför sig. Det kan gå, men då får han inte göra ett enda misstag till, säger Jenny Madestam.

Socialdemokraterna har alltid ansetts ha en stabil väljarbas som aldrig sviker – oavsett eventuella klavertramp i partitoppen. I YouGovs mätning i våras uppgav 25 procent att de aldrig röstat på något annat parti. Men det är på den yttersta smärtgränsen som Socialdemokraterna balanserar just nu med bara 24,7 procent av väljarstödet.
– Situationen är allvarlig. Socialdemokratin måste snart visa upp en vision som kan utmynna i reformer, säger Jenny Made­-stam. 

Analys: De trogna lämnar S

Stina Morian, analyschef Yougov

I våras mätte vi på YouGov väljarnas lojalitet. Det visade sig att 25 procent av S-väljare aldrig röstat på något annat parti. De var supertrogna helt enkelt.  

Nu ligger partiet strax under den smärtgränsen. Socialdemokraterna tullar på sin allra trognaste väljarbas. Väljarna går till V och SD.  Vänsterpartiet blir allt mer attraktivt ju närmare Jonas Sjöstedt kommer partiledarposten – här finns en potential för V att ta fler S-väljare framöver om inte S återfår sin världsunika förmåga att locka väljare.  Moderaterna är i denna mätning större än V och S tillsammans.

Det betyder inte bara kris för de röda i riksdagen, utan också att regeringen kommer få svårt att hålla samman när de små allianspartierna behöver synas och sticka ut mer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset