Socialdemokraterna vill göra dopningskontroller på vanliga gym. Arkivbild.
Socialdemokraterna vill göra dopningskontroller på vanliga gym. Arkivbild.

Socialdemokraterna vill inrätta en självständig antidopningsverksamhet som ska utföra kontroller på vanliga gym. Förslaget finns i ett nytt idrottspolitiskt program som antagits av partistyrelsen.

Enligt programmet, "Fler i rörelse", så måste arbetet mot dopning utvecklas. I dag är det Riksidrottsförbundet som driver Sveriges nationella antidopningsverksamhet. Men enligt Socialdemokraterna räcker inte detta utan det behövs även en verksamhet som kan kontrollera dopning på gym. Man vill också skärpa straffen för dopningsbrott.

I dag gör polisen kontroller på gym, men det kräver en brottsmisstanke i grunden.

– Det gäller alla gym utom Friskis och Svettis, som är anslutna till Riksidrottsförbundet. Man skulle kunna titta på en liknande modell för alla gym, men det är för tidigt ännu, vi får återkomma till detaljerna, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

Samlat ansvar

– Det stora problemet är i dag dopningen som sker utanför den organiserade idrotten och vi måste ta ett samlat ansvar för detta, säger Wikström, som hoppas att förslaget ska bli regeringspolitik.

Moderaterna tycker dock att Socialdemokraterna gör det lätt för sig.

– Det är ett tunnelseende att tro att dopningstester på gym får bort problemen. Det krävs mycket bredare insatser, bland annat bättre kontroll av alla kosttillskott som i dag marknadsförs hårt. 15 procent av dem innehåller förbjudna preparat utan att det framgår, säger partiets talesperson Saila Quicklund (M) till TT.

Lika villkor

– Det vore dessutom väldigt integritetskränkande att göra allmänna tester på gym, säger hon.

Förslaget att skapa en från Riksidrottsförbundet fristående antidopningsverksamhet tycker hon däremot är bra. I dag ingår inte alla idrotter i Riksidrottsförbundet.

Det övergripande målet med det nya programmet är att alla, oavsett bakgrund, ska kunna idrotta på lika villkor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset