Khaddi Sagnia imponerade i kvalet – men var orolig för mätningssystemet.
Khaddi Sagnia imponerade i kvalet – men var orolig för mätningssystemet.

Herrfinalen överskuggades av ett kaos vid mätningen. På lördag är det Khaddi Sagnias tur i damernas längdhoppsfinal efter säsongsbästa i kvalet. ”Jag bad min tränare filma”, säger hon om mätkaoset.

Videomätningssystemet i friidrotts-EM har varit allt annat än uppskattat så här långt. I onsdagens längdhoppsfinal för herrar mätte svenska Thobias Nilssons Montlers sista hopp först 7,78 – men ändrades till 8,02 efter en svensk protest. Senare blev resultatet ännu längre, 8,10, och det räckte till en fjärdeplats.

– Jag tycker att systemet som de har för att mäta inte är tillförlitligt. Det är inte rättssäkert eller vad man ska säga. Jag hade fått huvudvärk av de bilderna om jag var domare, sa Nilsson Montlers tränare Yannick Tregaro till Expressen.

LÄS MER: Efter dopningsmisstankarna – Bahta bryter tystnaden

Khaddi Sagnia följde dramat, och inför damernas kval på torsdagen ville hon inte att samma öde skulle drabba henne.

– Jag var tvungen att fokusera på det jag skulle göra, säger hon till Sportbladet och fortsätter:

– Jag bad min tränare att filma och kolla noga. Man vill inte att det ska bli fel och det är viktigt att ha de bevisen.

LÄS MER: Idrottsstjärnorna sörjer Vibeke Skofterud: ”Jag älskar dig”

Men det behövdes aldrig. Efter ett övertramp i första försöket hoppade svenskan ett nytt säsongsbästa på 6,69 meter och tog sig säkert till lördagens final.

– Det var mitt mål. Nu är det bara att tänka på finalen. Det gäller att bygga upp en bra känsla inför tävlingen och det lyckades jag göra. Det kändes väldigt bra när jag vaknade i morse, säger Sagnia.

24-åriga Sagnia har än så länge ingen medalj på internationella mästerskap. Men i Sverige är hon dominant – vilket tre raka SM-guld utomhus i längdhopp vittnar om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om friidrott