Fidel Castro är död. 90 år gammal. Arkivbild.
Fidel Castro är död. 90 år gammal. Arkivbild.

Kubas tidigare ledare Fidel Castro ledde sitt land under nästan 50 år i en mycket turbulent politisk tid. Hans ledarskap och hans kommunism väckte reaktioner runt om i världen. Här är några citat från världsledare genom åren:

– Castro är inte som vilken annan diktator som helst i Latinamerika, en småaktig tyrann som drivs av makt. Hans anspråk sträcker sig betydligt längre än så.

USA:s tidigare president John F Kennedy, 1962.

– Fidel är för mig en stor mästare. En vis man borde aldrig, en man som Fidel kommer aldrig att dö eftersom han för alltid kommer att vara en del av folket.

Venezuelas tidigare president Hugo Chavez, 2007.

– Redan från början har den kubanska revolutionen utgjort en källa till inspiration för alla som värderar frihet. Vi beundrar de uppoffringar som det kubanska folket gjort för att behålla sin självständighet och sitt oberoende, trots de onda imperialisternas kampanj för att förgöra den väldiga kraften i den kubanska revolutionen. Länge leve revolutionen! Länge leve kamrat Fidel Castro!

Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela, 1991.

– I en tid när nästan hela den kommunistiska världen går mot demokrati, så har Fidel Castro gått tvärt emot folkets vilja och vägrat acceptera någon som helst förändring i riktning mot öppenhet eller demokrati. En riktig filosof som gjort klart att materiella ting är betydelselösa, till en sådan grad att det nästan inte finns några materiella ting på Kuba.

Den kubanske dissidenten Reinaldo Arenas i en essä publicerad 2006.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset