Som före detta minister har Mona Sahlin rätt till statsrådspension, något som hon nu ansökt om. Det kan ge henne en inkomstgaranti på över 40 000 kronor i månaden under 2016.

Före detta S-ledaren Mona Sahlin avgick i början av maj som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Bakgrunden är Expressens avslöjande om att Sahlin intygat att en medarbetare tjänat mer än vad han gjort.

Sahlin har även lämnat uppdrag i Systembolagets styrelse och vård bolaget Iris. Nu har Mona Sahlin, som är 59 år, ansökt om att få statsrådspension, enligt Statens tjänstepensionsverk (SPV). Statsrådspensionen kan hon om det beviljas få fram tills dess att hon fyller 65 år.

►LÄS MER: Mona Sahlin avgår efter Expressen-avslöjande

Sahlin kan få totalt 3 574 252 kronor fram tills hon fyller 65 år. I år får hon enligt SPV en pension på 41 656 kronor per månad, skriver Expressen.

Därefter blir pensionen 54 711 kronor per månad fram, enligt tidningen. Beloppet kan påverkas av andra inkomster.

Det finns ett flertal före detta ministrar som har eller har ansökt om att få inkomstgarantin, exempelvis kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) och Göran Hägglund (KD). Enligt Aftonbladet tog Hägglund ut full statsrådspension på 61 334 kronor i månaden trots att han i mars hade fyra nya jobb.

– Jag håller på att ställa om från lång tid i politiken till att klara mig på egna ben, kommenterade Hägglund då till Aftonbladet.

SPV gör en prövning av de statsråd som ansöker om att få inkomstgarantin och efter 65 års ålder får ex-ministrarna pension enligt vanliga regler beroende på vad de gjort under livets gång.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik