Det går inte riktigt som på räls för Mona Sahlin på arbetsmarknaden. 
Det går inte riktigt som på räls för Mona Sahlin på arbetsmarknaden. 

Efter en lång röstprocess missade den förra S-ledaren i går kväll chansen till ett internationellt toppjobb – för andra gången sedan i maj. Den här gången med en hårsmån.

I våras ville hon bli generalsekreterare i FN:s organ för arbetslivsfrågor – men slogs ut tidigt i valprocessen. I går försökte hon igen, fast den här gången som generalsekreterare för Socialistinternationalen. Återigen snuvades hon på ett internationellt toppjobb.

– Det är klart att det känns... när det bara skiljer fem röster. Det här visar att många vill ha en förändring, sa Mona Sahlin till Expressen. 

Det var Mona Sahlin mot Luis Ayala. Hon, en erfaren socialdemokrat som är välkänd bland kollegor runtom i världen. Han är Socialistinternationalens starke man och har suttit på posten i 23 år. 

Den före detta S-ledaren var nästan uträknad från början, och ingen var förvånad när chilenske Ayala vann med 46 procent mot Sahlins 36. Det trots att både Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin var på plats i Kapstaden, Sydafrika.

– Jag ser kvinnor i världen. Jag ser också kvinnor som inte har rätt till sina kroppar. Det är alltid kvinnor som är första offren, sa Mona Sahlin i ett tal under kongressen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset