Så här härligt kan det vara när båten väl ligger i sjön men det är en del att tänka på innan.
Så här härligt kan det vara när båten väl ligger i sjön men det är en del att tänka på innan.

Det kanske inte känns så just nu men båtsäsongen börjar faktiskt närma sig och det är snart tid för sjösättning. Vi frågade Mikael Mahlberg, redaktör på Båtnytt, om vad man ska tänka på när det är dags att lägga i båten.

 

Båtlivet är populärt i Sverige och ungefär 14 procent av alla hushåll i landet äger en fritidsbåt. Om någon månad är det dags för många att lägga i den vårrustade båten och det är inte alltid helt problemfritt. I Mariestad i fjol råkade en man sjösätta bilen i stället för båten, det hör kanske inte till vanligheterna – men det finns ändå en del att tänka på för att slippa missöden. Om du sjösätter din båt med bil och trailer ska du till exempel tänka på att inte backa ner den för långt, lämna en växel i och dra åt handbromsen ordentligt.

LÄS MER: Så gör du bilen vårfin – steg för steg

Under transporten innan är det dessutom viktigt att du har surrat båten ordentligt – en av de vanligaste båtskadorna i samband med sjösättning beror på att man har missat just det.

– För en motorbåt kan det räcka med ett gupp i vägen för att den ska få en tryckskada. Har den dessutom dubbelskrov kan det vara lurigt eftersom man då kanske märker av läckaget först efter en tid, säger Mikael Mahlberg.

Före sjösättning ska man kontrollera skrov, roder och propeller, undersöka skrovgenomföringar och slangklämmor och testa länspumpen. Och så får man inte glömma att sätta i dyvikan, det vill säga bottenpluggen i båten, innan sjösättning.

– Det kan låta som en självklar sak men det händer att man missar det, och i värsta fall leder det till att båten sjunker.

För att upptäcka tabbar eller andra eventuella fel menar Mikael Mahlberg att det är viktigt att inte lämna båten för snabbt efter sjösättningen. Man ska ha uppsikt och sitta kvar i den i någon timme eller två för att exempelvis upptäcka läckage och under tiden ska man förstås komma ihåg att bära flytväst.

– När det gäller träbåtar så är det vanligt att de läcker vid sjösättning eftersom de är torra. Då är mitt tips att använda tätningsmedlet ”Ettan” mellan borden. Jag har faktiskt själv varit med om att min träbåt började sjunka efter att jag hade sjösatt den och glömt det där medlet.

Har du några andra tips inför den stundande båtsäsongen?

– Jag skulle vilja slå ett tag för miljön och rekommendera att använda båtbottentvätt i stället för giftig färg. Ett annat råd är att vara medveten om att våren är högsäsong för stöld av båtar och båtmotorer. Ett sista tips är inte låta båten ligga vid bryggan utan att faktiskt åka ut och njuta så mycket som möjligt av båtsäsongen.

LÄS MER: Därför blir vi arga när vi kör bil

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vår motor Båt