Du kommer att få se mer av Ingmar Bergman, Astrid Lindgren, Greta Garbo, Birgit Nilsson, Evert Taube och Dag Hammarskjöld än av dina närmaste vänner i framtiden. Tja, kanske inte av Nilsson och Hammarskjöld då, som ska pryda femhundra- och tusenlapparna, men de andra kommer att finnas på sedlar som vi lär se var dag.

Det ska bli skönt att slippa kungarna. Vi har allt för länge fyllt våra plånböcker med brutala despoter som Gustav Vasa och kungligheter som inte har gjort något mer än att födas in i rätt familj. Individer med talang, med egna prestationer, är bättre symboler för vårt land.

Valen är väl inga haverier, med undantag för den överskattade mystikern Hammarskjöld. Men på ett sätt lever den moderna hovtraditionen vidare – svenska företrädare ska tydligen vara oförargliga, ofarliga, acceptabla för alla.

När riksbanken fattade sitt beslut var den lite väl inställsam mot det svenska folket. Det enda som saknas är en sedel med en söt kattunge på. Hade det inte varit lite mer spännande med en August Strindberg eller en Vilhelm Moberg, stridbara författare som skulle väcka tankar och locka till läsning när man står vid bankomaten?

Men den stora dikeskörningen är att riksbanken bara har valt motiv ur 1900-talets kulturvärld, som om kändisfixering och historielöshet var de enda urvalskriterierna. Om det nu handlar om pengar, hade det väl varit vettigt att hämta åtminstone något motiv från vetenskapen, tekniken och näringslivet? Något som får oss att ställa frågan om pengars verkliga värde, och som hade väckt ungas nyfikenhet på industri och innovationer.

J A Gripenstedt, finansministern som med sin moderniseringspolitik i mitten av 1800-talet gjorde fattigstugan Sverige till ett av världens rikaste länder? Alfred Nobel, som symboliserar både uppfinnarandan och vetenskapen i stort? Eller någon av alla de entreprenörer som med sina idéer och sitt svett skapade landet, en Dahlén, de Laval, Ericsson, Wingquist, Rausing eller Kamprad? Det är trots allt de som har gjort att våra sedlar är värda så mycket som de är.

+ Egypten fängslar gamle diktatorn Mubarak under utredning om våld och korruption.

Egyptens militär fängslar bloggaren Maikel Nabil för kritik mot militären och värnplikten.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset