Höger- och vänsteraktivister har tidigare demonstrerat i Salem.
Höger- och vänsteraktivister har tidigare demonstrerat i Salem.

Högerextremisternas årliga demonstration flyttar in till stan. I stället för Salemmarsch blir det fackeltåg i Gamla stan på Nobeldagen. Samtidigt äger fyra motdemonstrationer rum.

Salemmanifestationen har ända sedan år 2000 varit kantad av oroligheter. Allt färre demonstranter har slutit upp och nu väljer Svenskarnas Parti, Nationaldemokraterna, Förbundet Nationell Ungdom och Nordengruppen att arrangera en manifestation inne i Stockholm under parollen ”Stoppa svenskfientligheten – till värn för Norden”.

Ung vänster, LO-distriktet och organisationerna ”Stoppa nazismen – aktivt ickevåld” och ”Vi är 94 procent” svarar med antirasistiska demonstrationer samma dag.

Det är upplagt för bråk samtidigt som Nobelfestligheterna är Stockholms skyltfönster mot världen.
– Det är många intressen som ska samlas, men vi för ständigt dialog och har en väl tilltagen polisresurs. Vi är övertygade om att vi kan hantera det där, säger polisinspektör Kjell Lindgren som får ta hjälp av några hundra extrainkallade poliser.
– Det är inte fastställt exakt antal. Men vi tror vi har personal så vi kommer att klara det. Men facit vet vi inte förrän vi står där den 10 december.

Alla organisationer har fått ett muntligt förhandsbesked om att få kunna genomföra sina manifestationer, men ett skriftligt beslut får de kanske inte förrän sista veckan.
– Sista ordet är inte sagt. Vi måste få pusslet att gå ihop. Men det ska mycket till att helt få avslag. Då ska vi på förhand veta att det kommer att åstadkomma svårare oordning eller en allvarlig störning i trafiken. Jag har aldrig varit med om något sådant hittills.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset