Den irländska författaren Sally Rooney har hyllats av både internationella och svenska kritiker för sin debutroman "Samtal med vänner".
Den irländska författaren Sally Rooney har hyllats av både internationella och svenska kritiker för sin debutroman "Samtal med vänner".
Litteratur TT

Ung kvinna inleder kärleksaffär med gift, äldre man. En trött romanidé? Inte när det irländska stjärnskottet Sally Rooney står för skrivandet. I "Samtal med vänner" dammar hon av relationsromanen och gör den svidande angelägen.

Bobbi, Frances, Nick och Melissa. Det är kring dessa fyra som romanen kretsar. Bobbi och Frances är före detta flickvänner, numera officiellt bara vänner. Nick och Melissa är gifta. Melissa flörtar med Bobbi samtidigt som Nick inleder en otrohetsaffär med den betydligt yngre Frances.

Återberättat i kortform låter handlingen platt och ganska banal. Men i Sally Rooneys debutroman är intrigen inte det primära, inte heller den knivskarpa och kvicka dialogen. I "Samtal med vänner" ligger det mesta av spänningen i det outtalade, i skiftena mellan distans och närhet, i det som läsaren själv måste fylla i.

Språket begränsar

Är de fyra personerna i boken verkligen "vänner", som det heter i titeln, till exempel?

Det ryms så mycket inom ramarna för ordet "flickvän" eller "vän", det finns så många olika former av relationer som inte alls liknar varandra, så många nivåer av engagemang och intimitet och sexuell åtrå och romantik. Vårt språk är så begränsat, vi har inga adekvata ord för att beskriva varenda individuell erfarenhet, konstaterar Sally Rooney.

"Samtal med vänner" är ett försök att beskriva just de flytande gränserna. När är man "vän"? Vad är en "flickvän"? När övergår kontrollerad distans till ögonblick av absolut närhet och intimitet och hur kommer det sig att pendeln svänger tillbaka till ett skyddande avståndstagande? Och kan man ha en fungerande relation med flera personer samtidigt?

Vi använder terminologi för att försöka göra otroligt tvetydiga och odefinierbara begrepp lättare att förstå. Frances relationer verkar aldrig någonsin passa in i några som helst kategorier. Är Nick hennes pojkvän, nä, inte riktigt för han är ju gift. Folk ställer också ofta frågor till mig om kvinnlig vänskap och refererar till Elena Ferrantes böcker, men för mig är Frances och Bobbi inte vänner – de är typ kära.

Litteraturens it-girl

Det har inte varit helt lätt att få till en intervju med Sally Rooney på Bokmässan i Göteborg. Debutromanen, som kom ut i juni i Irland och Storbritannien och på rekordtid gavs ut i svensk översättning har gjort henne till den irländska litteraturens it-girl. Medierna tävlar om att beskriva henne i slagfärdiga etiketter, en mening som återupprepas extra ofta är "En Salinger för Snapchat-generationen".

Det är en beskrivning som Sally Rooney fnissar lite åt.

Jag vet ju inte ens riktigt vad Snapchat är. Det är en väldigt bildbaserad app, va? Jag är mycket mer textbaserad, jag mejlar i stället precis som personerna i min bok. De är inte alls inne på sociala medier, en del av dem är ju så introverta och privata så de skulle ha väldigt svårt att navigera i den världen.

Ny roman på gång

Hon skrev sin första bok på tre månader och ägnade sedan ett år åt att redigera och skriva om den. Nu är hon snart färdig med sin andra roman, men betraktar fortfarande skrivandet som en läroprocess. Vad är målet med skrivandet?

När man befinner sig mitt i en global politisk kris så känns det ibland som att det inte riktigt räcker till att skriva en roman Men i den här typen av krissituationer utkristalliseras också en grundläggande fråga om vad det är vi människor måste stå upp och försvara. För mig är en del av varför livet är så rikt och så värt att försvara just litteraturen, konsten och musiken.

Sally Rooney är väl medveten om att hennes besök på Bokmässan i Göteborg sammanfaller med en planerad nazistdemonstration. Som student vid Trinity College i Dublin tävlade hon i debattkonst och vann som 22-åring en Europatitel. Men det finns gränser för när det är meningsfullt att debattera.

En sak jag lärde mig av debatterandet är att det bara är användbart när man startar från ungefär samma utgångspunkt. Om en grupp människor börjar med utgångspunkten att vita människor är överlägsna medan du utgår från alla människors lika värde så kommer den debatten inte att gå framåt. Jag tror verkligen inte att man kan debattera med människor som förespråkar rasöverhöghet. Då är det bara att säga "nej, vi tar inte den diskussionen".
Den irländska författaren Sally Rooney har hyllats av både internationella och svenska kritiker för sin debutroman Samtal med vänner.
Den irländska författaren Sally Rooney har hyllats av både internationella och svenska kritiker för sin debutroman "Samtal med vänner".
Sally Rooney skildrar relationer som är precis lika komplexa som de är i verkligheten.
Sally Rooney skildrar relationer som är precis lika komplexa som de är i verkligheten.
Sally Rooney håller precis på att avsluta sin andra roman – men oroar sig lite inför bok nummer tre. Jag har inga idéer alls, det kanske inte blir någon, säger hon.
Sally Rooney håller precis på att avsluta sin andra roman – men oroar sig lite inför bok nummer tre. "Jag har inga idéer alls, det kanske inte blir någon", säger hon.
Sally Rooney är inte helt bekväm med att vara en offentlig person. Jag tycker att det är väldigt obekvämt att bli beskriven. Har du någonsin läst en beskrivning av dig själv? Det är jättekonstigt, säger hon.
Sally Rooney är inte helt bekväm med att vara en offentlig person. "Jag tycker att det är väldigt obekvämt att bli beskriven. Har du någonsin läst en beskrivning av dig själv? Det är jättekonstigt", säger hon.
Jag har alltid skrivit, ända sedan jag lärde mig att läsa i princip. Men jag har nästan slutfört min andra roman nu och jag har ingen idé om vad jag ska göra härnäst. Det är lite läskigt, säger Sally Rooney.
"Jag har alltid skrivit, ända sedan jag lärde mig att läsa i princip. Men jag har nästan slutfört min andra roman nu och jag har ingen idé om vad jag ska göra härnäst. Det är lite läskigt", säger Sally Rooney.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset