Anssi Salmela vill vinna SM-guld med Linköping.
Anssi Salmela vill vinna SM-guld med Linköping.

Anssi Salmela presenterade sig direkt för sina nya fans med en läcker assist.Den finske stjärnbacken skrev på för Linköping för att äntligen vinna ett mästerskap.– Vi har tillräckligt bra lag för att gå hela vägen, säger 32-åringen efter 2–1 mot Brynäs.

Anssi Salmela har inte vunnit något mästerskap i någon klubb han representerat hittills i karriären – och tycker att det är dags.

Det var därför han valde att signera kontrakt med just LHC efter att ha lämnat sin kinesiska KHL-klubb Kunlun Red Star tidigare i höstas.

– Jag gillar Linköpings sätt att spela hockey, intensivt med hög fart. Och det finns många matchvinnartyper i laget. Vi har absolut chansen att gå hela vägen, säger Anssi Salmela.

På meritlistan finns bland annat 112 matcher i NHL och sex VM-turneringar med Finland – och tidigare har han representerat både Modo, HV 71, Färjestad och Brynäs i SHL. Med 65 poäng på 110 matcher som resultat.

Långt uppehåll

Backen hade inte spelat någon match på ungefär en månad och efter en vecka hemma i Finland anlände han till Linköping i måndags.

På tisdagen såg han från läktaren sitt nya lag slå Leksand hemma med 6–1 – och under torsdagen assisterade Anssi läckert till Mathis Olimbs 2–0, som lade grunden till andra raka hemmasegern.

Det har annars inte lagets publik varit bortskämt med i höst. På de åtta första hemmamatcherna blev det bara en enda fullpoängare.

– Laget har ju haft en del problem med skador, men nu ser det bättre och bättre ut. Jag har redan en väldigt bra känsla av klubben, säger Anssi Salmela.

Innan Olimbs mål bjöd också SHL:s poängkung Broc Little på en fullträff i nättaket och LHC hade många chanser att dra ifrån i andra perioden.

Nära kvittering

Sedan vände det då Jacob Blomqvist reducerade och Daniel Paille var nära att kvittera i sista perioden. Brynäs fick också chansen i numerärt överläge i fem minuter, då Henrik Törnqvist drog på sig ett matchstraff.

Men då svarade ett vilt kämpande hemmalag för ett starkt box play – både försvar och målvakten Marcus Högberg.

– Vi har gjort flera bättre matcher rent spelmässigt som vi ändå förlorat. Men det var enormt viktigt för oss att kunna spela på ledningen och hålla tätt i flera box play, säger tränaren Dan Tangnes.

Brynäs, som innan vunnit fem av de sex senaste matcherna, var för ineffektivt nu.

– Jag tycker att vi var värda en kvittering och var sett till hela matchen något bättre. Men vi missade för många chanser, säger tränaren Thomas Berglund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset