Sam och hans familj hyllas nu av tusentals efter att han berättat om hur det är att födas i en kropp men vara någon annan.
Sam och hans familj hyllas nu av tusentals efter att han berättat om hur det är att födas i en kropp men vara någon annan.

10-årige Sam föddes som Iris, men har alltid tyckt om att ha ”killkläder” och känt sig som en kille. Efter att ha delat med sig av sin berättelse hyllas han och familjen nu av tusentals.

I en intervju med SVT:s Lilla Aktuellt berättade Sam, 10, på onsdagen om hur det är att födas i en kropp men vara någon annan. Från att ha varit Iris och kallats för ”hon” bestämde han sig någon gång i december för att hädanefter vara Sam.

– Jag har nästan alltid tänkt lite "Tänk om jag är en kille". Men det var först för några månader sedan som jag bestämde mig, säger Sam till Metro.

– De flesta tänker att har du en tjejkropp så är man är en tjej, men så är det inte.

► Transpersonen Aydian kan pryda världens största killtidning

Men trots det tog det ett tag innan han vågade säga något, även om hans föräldrar redan förstått det. Det var i mars som han tillsammans med sina föräldrar bestämde sig för att berätta för skolan och på fritids att han nu heter Sam och är kille.

Det flesta tog det bra och tyckte inte att det var någon större skillnad.

– Mina kompisar tog det ganska bra. Vissa var ganska förvirrade men jag försökte förklara och vissa var lite taskiga, men jag brydde mig inte så mycket om dem.

Han säger att han förstår att de finns de som tycker att han är normbrytande, och håller med om det.

Sams mamma Victoria var tidigare livrädd för vilka reaktioner han skulle möta när han skulle gå ut och berätta att han vill bli behandlad som en kille. Till Metro säger hon att de nu är överväldigade av allt stöd som vällt in.

– För det första känner jag mig vansinnigt stolt som mamma att han vågar göra det här och att han vill göra och visa att det finns sådana som han.

Love, 25, tröttnade på att vänta – behandlar sig själv för att få rätt kön

Hon tror att reaktionerna säger något om att detta är något viktigt som inte varit så synligt tidigare.

– Det man har märkt på reaktionerna och på chatten i går är att det är många som kunde se likheter hos sig själva  och sen är både jag och pappa Lars är överväldigade över den responsen vi fått på kort tid.

Här kan du läsa Victorias ord om när de började kalla Iris för Sam. Och här är den chatt med Sam som gick upp efter inslaget i SVT.

I klippet nedan kan du även se Lilla Aktuellts intervju med Sam.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset