Sam Larsson (till höger), tidigare i IFK Göteborg, är uttagen i Sveriges VM-kvaltrupp. Arkivbild.
Sam Larsson (till höger), tidigare i IFK Göteborg, är uttagen i Sveriges VM-kvaltrupp. Arkivbild.

Ola Toivonen är tillbaka i det svenska landslaget.Dessutom får debutanten Sam Larsson chansen i Janne Anderssons VM-kvaltrupp.– Sam är väldigt rörlig och kan utmana, han breddar kompetensen i truppen, säger Andersson.

Efter 1–1 mot Nederländerna vill Janne Andersson se ett modigare Sverige i de kommande VM-kvalmatcherna i oktober. Ett lag som tror på sitt spel, och vågar göra mer när det har bollen.

En som får chansen i truppen som ska ta sig an Luxemburg borta och Bulgarien på hemmaplan är yttermittfältaren Sam Larsson, till vardags i nederländska Heerenveen.

– Han har haft en väldigt bra säsongsinledning. Han har avgörande egenskaper i sin snabbhet och i sin teknik, och i förmågan att lösa upp knutar med boll, säger Janne Andersson.

"En ära"

Yttermittfältaren har imponerat i klubblaget och togs nyligen ut i veckans lag i nederländska ligan.

– Den bästa (säsongsstarten) jag gjort, men jag känner ändå att jag har mer att ge. Jag missade ett par matcher i början av säsongen på grund av skada och sjukdom och jag har lite kvar att ta igen fysiskt, säger Sam Larsson till Aftonbladet.

– Det är en ära att bli uttagen. Det känns som en skön fortsättning på en säsong som börjat bra.

Det andra utropstecknet i truppen är Ola Toivonen. 30-åringen som hade en motig säsong i engelska Sunderland flyttade till Toulouse i somras.

Ett klokt val, har det visat sig. I ligaupptakten har Toivonen bland annat gjort två mål och två assist, något som uppmärksammats av Janne Andersson.

– Han har ju varit med många gånger tidigare, och har en väldigt bra karriär. Nu har han kommit till Toulouse och gjort det bra där, så det är helt enkelt därför han är med, säger Andersson.

Tre vänsterbackar

Anfallaren, som inte var med i sommarens EM-slutspel i Frankrike, tar platsen från petade Emir Kujovic, som haft det tufft med speltid i klubblaget Gent.

Tidigare skadade Martin Olsson är tillbaka, vilket betyder att Andersson har tre vänsterbackar till sitt förfogande.

– Vi kommer förmodligen att använda någon i en annan position. Oscar Wendt spelar till vänster på mittfältet, men med defensivt ansvar, i Mönchengladbach. Hans utgångsposition i Tyskland påminner om den vi har i landslaget, säger Janne Andersson.

En spelare som fortfarande saknas är Kalmars mittfältare Rasmus Elm.

– Han är intresserad av att vara med i landslaget, men han vill också känna att han är frisk och hel helt och hållet och har tyvärr haft skadeavbrott nu först med knät och sen med ljumsken. Men jag hoppas att han snart ska vara hel och frisk, för då är han absolut en spelare som jag tycker hör hemma i en landslagstrupp, säger Janne Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset