Amanda Kernell "Sameblod" får fina internationella recesioner efter pressvisningen på Venedigs filmfestival. Arkivbild.
Amanda Kernell "Sameblod" får fina internationella recesioner efter pressvisningen på Venedigs filmfestival. Arkivbild.

Den svenska filmen "Sameblod" hyllas av internationella kritiker efter pressvisningen – som avslutades med stående ovationer – på filmfestivalen i Venedig på onsdagen.

– Det känns självfallet helt fantastiskt och nu känner jag mig mindre nervös. Men mest av allt är jag stolt över att min huvudrollsinnehaverska (Lene Cecilia Sparrok) får så fantastiska recensioner, säger regissören Amanda Kernell till TT.

Filmen handlar om sameflickan Elle Marja, som under det rasistiska 1930-talet bestämmer sig för att bryta med sitt tidigare liv och förneka sitt samiska ursprung. Bakom filmen står regissören Amanda Kernell. "Sameblod" är hennes långfilmsdebut. Hon har tidigare bland annat regisserat kortfilmen "Stoerre Vaerie" (Norra Storfjället), som nominerades till bästa kortfilm på årets Guldbaggegala.

Själv anländer Kernell till festivalen på måndag och vid filmens världspremiär nästa torsdag har hon lovat att klä sig i traditionella samiska kläder – vilket kanske inte är helt optimalt med tanke på att det är omkring 28 grader och relativt vindstilla i nordöstra Italien.

– Det kommer vi inte undan, det har vi lovat, säger hon.

Variety beskriver filmen som fängslande och Sparrok som en "balanserad och intelligent ung talang". I The Hollywood Reporter hyllas hennes skådespelarinsats som skarp och övertygande.

"'Sameblod' innehåller en vinnande kombination av starka prestationer", skriver Screen Daily.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset