En mycket grovkalibrig gammal granat som ligger i Dalkarlsberg i Nora kommun ska sprängas och samhället evakueras.
En mycket grovkalibrig gammal granat som ligger i Dalkarlsberg i Nora kommun ska sprängas och samhället evakueras.

Nu är det dags – samhället Dalkarlsberg ska efter mycket noggranna förberedelser tömmas på både människor och djur.En mycket grovkalibrig gammal granat som ligger i samhället ska nämligen sprängas.

– Vi får hoppas att det inte blir en riktigt ordentlig smäll, utan att det bara poffar till lite, säger 75-åriga Elvy Multanen, som bor i Dalkarlsberg i Nora kommun, till TT.

I början av maj luftade en person oro över en granat som låg intill ortens herrgård. Sedan dess har granaten satt myror i huvudet på alla experter som granskat den. Den har kalibern 30,5 centimeter och är inte serietillverkad i Sverige och dess ursprung är oklart. Inte heller har de kontakter med utlandet som Försvarsmaktens ammunitionsröjare tagit gett besked, och vid röntgen går det inte att avgöra om den är fylld av sprängmedel eller betong.

– Det går helt enkelt inte att veta om den är skarp, säger Robin Ivansson, polisens insatschef, till TT.

Värmesökande kamera

Granaten har sannolikt funnits på platsen sedan 1930-talet, och har flyttats runt några gånger under åren. Men är den verkligen skarp kunde det ha fått förödande följder – för i så fall innehåller den 17–25 kilo sprängmedel.

Bedömningen är att granaten inte bör flyttas från platsen. Innan den sprängs på onsdagsmorgonen, på samma plats den låg i maj, ska cirka 85 hushåll evakueras. Dessutom ska polis och hemvärnet gå runt och kontrollera alla fastigheter, innan en helikopter med värmesökande kamera ska flyga över orten för att se till att inga människor är kvar utomhus i riskområdet, skriver Nerikes Allehanda.

– Det är utomhus vi vill kontrollera, för man är mer skyddad inomhus, säger Ivansson.

De sista ortborna ska ha lämnat sina hem vid åttatiden på morgonen och sedan ska 18 poliser och 15 hemvärnsmän bevaka infartsvägarna innan granaten är sprängd. Även räddningstjänst och en ambulans ska stå i beredskap inför själva sprängningen som ska gå av stapeln någon gång mellan 09.30 och 10.00.

Dike över tomten

Förberedelserna har varit minutiösa. För att skydda från tryckvåg och splitter har ammunitionsröjarna placerat en betongkasun över granaten och sedan täckt det med ungefär 900 ton sand.

Elvy Multanen bor väldigt nära sprängplatsen, tillsammans med 80-årige Ivar Larsson. Över deras tomt skär därför ett dike som ska leda markstötvågen i ofarlig riktning.

– Vi har också fått tejpa alla fönster, både invändigt och utvändigt – det har varit mycket jobb. Det är lite spännande också, men vi får hoppas att det går bra, säger Multanen.

Polisen
Omkring 900 ton sand har lagts över granaten i Dalkarlsberg i Nora kommun för att hejda stöt- och tryckvågen samt spridning av splitter.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset