Du måste lyssna på det här, sa min man och laddade ner Värvet i ipoden. Jag lyssnar mest när jag ska sova, det är som min godnattsaga, och det är otroligt viktigt vem som får följa med in i drömmen. Inga skrikiga röster, inte för högt tempo, det ska
vara lugnt och sansat och gärna med kloka tankar som man får med sig på vägen.

Värvet är ett konstigt namn på något som kunde ha hetat Samtal i Vällingby. För det är från sitt eget hem i förorten som Kristoffer Triumf sänder ut det bästa radioprogram Sverige har just nu. Det enkla är det geniala. Han bjuder in människor han är nyfiken på och de samtalar om de mest grundläggande frågorna vi har i livet. Vem var du skolan? Vad hände med dig när din mamma dog? Vad jobbade dina föräldrar med? Hur blev du den du blev? 

Från början tänkte Kristoffer Triumf att programmet skulle handla om avundsjuka. Nyfikenhet och avundsjuka. Kanske för att det var just det han kände inför sina gäster, Henrik Schyffert, Kakan Hermansson, Sigge Eklund, Jessika Gedin, Johan Rheborg, Lina Thomsgård, Kristoffer Appelquist och andra framgångsrika tänkare vi har i dag. 

För det är så de framstår i programmet – inte som humoreliten eller kulturetablissemanget – utan som tänkande människor, det är det som gör att programmet blir så ... intimt. Det här är intimradio. Jag vågar knappt andas när jag lyssnar, jag är rädd att missa en nyans. Det är som om jag sitter med vid ett bord där två vänner försöker förstå varandra. Det finns ingen gapflabbande studiopublik, ingen stor redaktion eller apparat bakom programledaren. Ingen jättebudget, ingen snajdig inspelningsteknik, bara en mikrofon och en briljant redaktör med barnsligt nyfikna frågor.

Hur mycket tjänar du? frågar Kristoffer. Och de svarar. 

Kristoffer Appelquist berättar om sin uppväxt i Malmö. Varvsstaden, med alla Kockumsarbetarna som cyklade i lämmeltåg med varsin matlåda på paket-hållaren, med stolthet och gemenskap i arbetarleden.

”Jag är så avundsjuk på dem som är stolta över den tiden, som var en del av allt det där, men för mig var Malmö bara ett jävligt trångt ställe att vara på – och jag kunde inte komma därifrån fort nog”.  Jag förstår precis vad han menar. Precis så var det. Svårt att andas.

Eller när Jessika Gedin får frågan om pappan som dog när hon var sex år. ”Jag har läst någonstans att du inte vill prata om det. Men jag vill inte ärva den förutfattade  meningen, så jag vill fråga ändå – är det så?”

Han vågar ställa frågan. Och han får ett fullkomligt underbart svar som bara det i sig är värt stora journalistpriset.  Jag vill inte förstöra intimiteten för er, eller avslöja för mycket. Men lyssna. Häng med till förorten och lyssna. Det här är rena drömradion. 

+ Ocensuerad självbiografi Humor gör dig smart. Caitlin Morans ocensurerade självbiografi Konsten att vara kvinna är en odyssé genom porr, fetma, kärlek, shopping och moderskap. En av årets roligaste och viktigaste politiska böcker, skrev Andres Lokko. Jag håller med.


– Dum i huvudet av socker Socker gör dig dum i huvudet. Det visar en ny studie som publicerats i Journal i Physiology. Socker skapar kaos i huvudet, man får svårare att lära nytt och lösa problem. Så skippa trefikat i dag och gör high five med hjärncellerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset