Den nya "samtyckesappen" anmäls till Konsumentverket.
Den nya "samtyckesappen" anmäls till Konsumentverket.

Efter att den ny samtyckesappen lanserades i förra veckan har den mött skarp kritik. Nu har den anmälts till Konsumentverket.

Det var i förra veckan, den 21 juni, som försvarsadvokaten Baharak Vaziri lanserade sin ”samtyckesapp”, som Aftonbladet var först att skriva om.

Bara efter två dagar hade appen laddats ner ungefär 200 gånger.

Det hela går ut på att två personer som vill ha sex med varandra, legitimerar sig med bankid där de samtycker till sexet.

LÄS MER: Advokat lanserar samtyckesapp – Massi Fritz varnar: ”låter farligt”

Tänkt att hjälpa

I en intervju med Metro berättar grundaren Baharak Vaziri att appen är tänkt att styrka att personer som ingått en sexuell förbindelse, gjort det med fri vilja och samtycke.

Enligt Vaziri kan appen hjälpa till inför att den nya samtyckeslagen träder i kraft den första juli i år.

– Appen gäller inte överfallsvåldtäkter där kvinnan eller mannen befinner sig i en utsatt situation. Den är inte till för att kunna lura sig till en våldtäkt utan kan fungera som ett komplement till bevisning i fall där det är finns otydligheter om parterna faktiskt gett sitt samtycke till att ha samlag, vilket jag kan säga händer ofta, säger Baharak Vaziri till Metro.

LÄS MER: Efter samtyckeslagen – så är du lyhörd när du ligger

Anmäld 70 gånger

Nu har appen anmälts ett 70-tal gånger till Konsumentverket, skriver Dagens Nyheter, som tagit del av anmälningarna där en kvinna skriver:

“Denna app skyddar inte kvinnor utan den är skapad för män enbart och för att kunna skydda dem och inte kvinnor. De utnyttjar nya lagen om sexuellt samtycke”.

En annan person skriver enligt tidningen att ”Den här appen är till för att kränka kvinnor och kunna hålla framtida våldtäktsmän om ryggen. Så otroligt respektlöst att det ska tjänas pengar av den nya samtyckeslagen.”

En tredje person skriver i anmälan: ”Om personen säger ’nej’ efter kontraktsskrivning ger det en möjlighet för den andra parten att fullborda en våldtäkt. Detta är problematiskt på flera plan.”

En annan av de 70 anmälarna frågar ”Hur vet man att kontraktet inte upprättats under hot/våld? Eller att kvinnan inte ångrat sig under umgänget och vill avbryta?”, enligt tidningen.

LÄS MER: Sexologen: Att ta fram en kondom signalerar erfarenhet

”Ett nej är ett nej”

I intervjun med Metro svarar Baharak Vaziri på frågan om vad som händer om ena parten som ingått ett avtal sedan ångrar sig, och att ett nej är väl alltid ett nej?

– Under normala omständigheter om ena parten ångrar sig inför ett samlag, slutar ju den andra parten normalt. Skulle den andra personen fortsätta ändå är det våldtäkt och då måste man polisanmäla det. Jag håller med om att ett nej alltid är ett nej, säger Bahark Vaziri till Metro.

LÄS MER: Så funkar sexlustens gas och broms

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset