Vår Ruset är ett lopp som enbart riktar sig till tjejer. Det tyckte Samuel, 23, var diskriminerande – och anmälde loppet till DO.

Vår Ruset har dragit igång för året och hundratusentals deltagare löper in våren i hela landet. När Samuel, 23, fick veta att han inte fick delta på grund av sitt kön bestämde han sig för att anmäla loppet till Diskrimineringsombudsmannen. 

– Jag tycker att om ett idrottsevenemang hålls för allmänheten så ska det också vara för alla, så jag blev lite smått irriterad när jag fick reda på att killar utesluts helt och hållet, säger han till Metro.

DO fann dock inte att det rörde sig om diskriminering, men Samuel menar att det vore bättre med ett lopp som alla kunde delta i.

– Om det arrangeras ett lopp för ett visst kön så kan de ju samtidigt försöka få med ett evenemang där det andra könet också kan delta. De behöver inte delta precis samtidigt, men de kan kanske springa på separata banor eller olika tider. Så får hela allmänheten vara med, istället för att man bara söker en viss grupp, menar han.

Kristina Rosenberg är kommunikationsansvarig på Stockholms Marathon Gruppen som arrangerar Vår Ruset tillsammans med lokala organisatörer runtom i landet. Hon säger att klagomål av den sorten inte är särskilt vanliga.

– Vårruset är ett lopp för tjejer. Det var från början ett sätt för tjejer att komma igång med löpning, för tidigare var alla lopp väldigt mansdominerade.

– Vi har lite då och då frågat deltagarna om de skulle tycka att det var okej om vi öppnade upp loppen även för killar, men en övervägande majoritet vill att det ska vara ett lopp för tjejer.

Vad är Vår Ruset i dag?

– Nu är Vår Ruset en rolig hälsokick för väldigt många. Det är otroligt många tjejer som gör detta med sina kompisar, så det blir en kul tjejkväll i hälsans tecken.

Samuel säger att han förstår poängen med loppet, och han önskar inte heller ett lopp för enbart killar.

– Det skulle jag också i så fall tycka var lika beklagligt av samma anledning. Det ultimata hade ju varit om precis alla fick delta, oavsett kön och ålder. Så jag är verkligen inte emot loppet i sig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset