Han startar ett mobilt kök för hemlösa för att hjälpa hungriga och utstötta. Coop ska skänka mat varje vecka – nu hoppas han att fler livsmedelsaktörer ansluter sig. – Alla är välkomna, säger Samuel Andreasson.

Med projektet ”Kök för behövande” vill Samuel Andreasson ge hemlösa en bit mat och samtidigt sprida värme i Bromstens industriområde i Stockholm, något som Stockholm Direkt var först med att uppmärksamma. 

– En gång i veckan, på fredagar, kommer vi att finnas på plats och servera mat, tanken är att skapa ett världskök och en marknad för hemlösa, säger han.

Till en början kommer köket att värma upp redan färdiglagad mat men i framtiden hoppas Samuel att maten ska lagas på plats och att fler livsmedelsaktörer och företagare ska ansluta sig.

– Jag vill bygga upp en plattform där food trucks, lokala matproducenter, företag och kulturutövare kan ansluta sig och bidra till socialt ansvarstagande, säger han. Genom att länka expertis från olika områden hoppas han att projektet får en ”ringar-på vattnet-effekt” och att fler går ihop för att stödja en mer hållbar samhällsutveckling.

– Det finns så många duktiga företagare och resurser som inte tas tillvara på, det vill jag ändra, säger han.

Coop i Solna är först ut med att ansluta sig till det mobila köket. De kommer att skänka överbliven lunchmat varje fredag.

– Istället för att slänga överbliven mat så kan vi hjälpa till genom att skänka den till bättre behövande, säger Tove Fagerström, restaurangchef för Coops servering i Solna, som är med och sponsrar köket.

Samuel som även är huvudman för Green Donkey – ett programkontor för mat, miljö och hälsa som samordnar projektet – vill så småningom även börja utbilda folk i hållbar matlagning, odling och ekologi.

– Tillsammans med duktiga föreläsare, gallerier, non-profit-organisationer och med stöd av kommunen kommer vi att erbjuda matutbildningar och diverse andra aktiviteter inom permakultur, ett designverktyg som används för att skapa ett hållbart samhälle, säger han.

I grund och botten handlar projektet om kunskapsspridning människor emellan.

– Människor är inte separerade från varandra, vi hör ihop och alla kan göra något.

Den första pilotomgången ägde rum fredag den 27 mars och kommer att återkomma varje fredag under våren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset