”Vår dotter ger oss mycket styrka att kämpa vidare”, säger Sandra Friberg om dottern Ebba, 3 år.
”Vår dotter ger oss mycket styrka att kämpa vidare”, säger Sandra Friberg om dottern Ebba, 3 år.

Efter tre jobbiga missfall blev Sandra Friberg, 33, gravid med Ebba. När det sedan var dags att skaffa ett syskon till Ebba så hände det igen – ytterligare tre missfall.

Privat

Sandra, Andreas och Ebba Friberg. 

Privat

Andreas och Sandra Friberg. 

När Sandra och Andreas Friberg i Lund bestämde sig för att det var dags att försöka få barn så dröjde det inte lång tid innan Sandra blev gravid. Men lyckan blev kortvarig.

– Jag blev gravid på första försöket, men fick missfall en vecka senare. Det var chockerande, säger Sandra.

Paret fortsatte att försöka. Efter ett tag blev Sandra gravid igen – men även den gången drabbades hon av ett tidigt missfall. Och redan då började de ana att någonting kanske inte stämde. När Sandra ett halvår senare blev gravid igen så var hon orolig.

– Och det blev ju också missfall. Den gången gick jag till vecka 15, men fostret hade varit dött sedan vecka 7. Jag fick sövas och skrapas och blödde väldigt mycket.

Efter den tredje graviditeten ville paret få till en utredning för att ta reda på vad som låg bakom missfallen.

Det visade sig att Sandra bär på ett genetiskt fel, en så kallad balanserad translokation som  innebär att hon har ett fel mellan två kromosomer. Generellt är risken för att hon ska få missfall ungefär 90 procent, men det kan variera.

I samma veva som utredning pågick så lyckades hon bli gravid igen – och den här gången gick det hela vägen.

– När vi väl fick veta att det skulle gå bra tog det några veckor till innan jag förstod att jag faktiskt var gravid med en frisk bebis. Först i vecka 25-30 kunde jag börja glädjas på riktigt, säger Sandra.

Och i december år 2011 föddes lilla Ebba. De nyblivna föräldrarna njöt av att äntligen få ett barn, men ganska snart började de fundera på ett syskon till Ebba. De visste ju att det kunde ta tid.

– Jag är jätteglad att vi har Ebba. Hade vi inte haft några barn så vet jag inte om vi hade orkat fortsätta. Vår dotter ger oss mycket styrka att kämpa vidare.

Nu följde en jobbig tid med ytterligare tre missfall – det längsta gick så långt som till vecka 17, en liten pojke som Sandra fick föda ut.

Efter sammanlagt sex missfall och en flera år lång kamp orkade de inte längre. Paret fick en remiss till provrörsbefruktning, en provrörsbefruktning som heter PGD och som innebär en extra analys av alla embryon för att man ska hitta de som är friska. De är just nu inne på det andra försöket och om två veckor ska ett friskt embryo överföras till Sandras livmoder. Sedan väntar en chans på omkring 35 procent att hon blir gravid.

Sandra tror att det är vanligt att man inte vågar prata om missfall.

– Många tjejer vill inte berätta, de känner sig misslyckade. Att man som kvinna inte klarar av den enkla processen. Jag vet att jättemånga känner sig hemska och väljer att sörja i det tysta.

Hon tycker att det borde finnas mer stöd till familjer som drabbas av missfall och vill att kvinnor ska förstå att det är vanligare än man tror.

– Någonstans hittar man någonting positivt för att orka resa sig och prova igen. Trots allting som har gått emot oss så har det ju faktiskt funkat. Därför tror vi att det kommer funka igen. Ge inte upp.

Här kan du följa Sandra och familjens kamp för att skaffa fler barn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset