Sandra Friberg, 34, har genomlidit sex stycken missfall. Mot alla odds har hon i dag två helt friska döttrar. Nu vill hon hjälpa andra som gått igenom samma sak.

Privat

Ebba håller om sin lillasyster Clara. Efter sex missfall fick Sandra och Andreas Friberg till slut de två döttrarna.

Metro har tidigare skrivit om paret Sandra och Andreas Friberg från Lund och deras kamp om att få barn. Sandra Friberg bär på ett genetiskt fel och i hennes fall finns det bara tio procent chans att få barn. Efter tre missfall fick paret dottern Ebba som föddes i december 2011. När de sedan skulle försöka skaffa ett syskon till Ebba hände det igen – Sandra fick ytterligare tre missfall. 

Till slut fick hon en remiss till provrörsbefruktning med PGD, som innebär en extra analys av alla embryon. Efter två försök föddes dottern Clara i januari 2016 och lyckan var total.

– Hennes mellannamn är Dot, som i prick på engelska. När de på sjukhuset förde in henne i livmodern fick man följa det hela på en skräm. Det såg ut som att de förde in en liten prick. Så vi kallade henne för Dot direkt och det följde sedan med under hela graviditeten.

LÄS MER: "Fick missfall hemma - tvingades ta med sitt döda foster i plastpåse"

Trots alla tuffa motgångar har familjen aldrig gett upp och Sandra Friberg väljer att vara öppen med vad hon gått genom för att hjälpa andra i samma situation.

– Jag har hela tiden tänkt att om jag ger upp nu så kanske nästa gång hade varit gången som hade gått bra. Så jag vågade inte sluta. Allting blir rutin till slut. Graviditet, missfall och tester. Det är som med allt annat som är jobbigt – vill man verkligen något så måste man ta sig genom det på något sätt.

Efter att tidigare ha bloggat och instagrammat om kampen har hon nyligen startat Youtubekanalen ”Missfall på missfall” för att dela med sig av sina erfarenheter, tips och tankar till andra.

– Det har hjälpt mig själv mycket att prata om det. Eftersom det inte är många som gör det så tänkte jag att jag kan vara deras röst och att de kan få stöd genom att känna att de hittat en likasinnad som förstår vad de går genom.  

LÄS MER: "Trodde graviditet var missfall"

Hon var själv inte nöjd med sjukvårdens stöd när hon hade det svårt.

– Det var fruktansvärt dålig. Det finns inte några stödgrupper för ofrivilligt barnlösa och par som gått genom missfall. Det finns otroligt många som jag träffat eller skrivit med i sociala medier som saknar att prata med folk som förstår en.

Sandra Friberg tror att det fortfarande är vanligt att många inte vågar prata om vad de går genom.

– Jag tror att det handlar om att man känner sig misslyckad, att man inte kan få barn som alla andra verkar kunna. Jag tror också att närstående och andra som inte är inne i det tycker att det är lite jobbigt att prata om ämnet för att de inte riktigt vet vad de ska säga eller vad som är okej att fråga om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa