Sandra kommer inte använda p-spiral igen efter den olyckliga händelsen.
Sandra kommer inte använda p-spiral igen efter den olyckliga händelsen.

Sandra Demander, 29, trodde att en p-spiral skulle spara henne tid och oro över att bli gravid. Men i stället ledde den till smärta, hög risk för graviditet och en ofrivillig operation.

Sandra Demander, 29, bestämde sig för att sätta in en p-spiral i början av 2014, 11 veckor efter att hon hade fått sitt andra barn. Drygt ett år senare upptäckte hon av en slump att något hade gått väldigt fel.

– Jag fick besked om att allt hade gått bra. Det gjorde lite ont och jag var öm, men jag fick höra att det var precis som det skulle vara.

Men i december förra året hände något. Sandra fick enorma smärtor i livmodern och ringde till barnmorskan för råd.

– Det var som förlossningsvärkar. Jag har ju fött två barn så jag vet hur det känns. Det var absolut inga mensvärkar som barnmorskan trodde. Hon sa att vi var tvungna att ta ut spiralen om vi skulle undersöka och hon lät inte så sugen på att göra det.

LÄS MER: Spiral hamnade i magen – kvinna fick göra abort

Men smärtorna la sig. I maj åkte Sandra i stället in till sjukhuset efter en olycka som ledde till brutna revben. Efter att ha röntgats fick hon höra att något var fel med hennes spiral.

– Läkaren sa att spiralen låg helt och hållet fel, utanför urinblåsan. Barnmorskan hade stuckit hål på livmodern så spiralen hade vandrat iväg. Så det var lite tur i oturen att jag bröt revbenen, säger Sandra.

– Det känns inget vidare. Jag tänker absolut inte använda spiral igen.

Men statistiskt sett är det väldigt ovanligt att p-spiraler perforerar livmodern, säger Ian Milsom, överläkare på Sahlgrenska sjukhusets kvinnoklinik i Göteborg.

– Risken ligger någonstans mellan två till fem på tusen, så det är en väldigt ovanlig komplikation. Risken är lite högre om man sätter in den mindre än 12 veckor efter att man fött barn, och det är för att livmodern krymper och kvinnan har inte samma känsel då.

LÄS MER: Fick missfall hemma – tvingades ta med sitt döda foster i plastpåse​

Och det är inte säkert att en perforering upptäcks direkt. Enligt Milsom upplever ungefär hälften av patienterna mer smärta än normalt om det sker, men även då är det inte särskilt smärtsamt. Och p-spiraler rekommenderas ändå från många håll inom sjukvården.

– Det är absolut en rekommenderad metod, egentligen den mest effektiva vi har. Det är lika säkert som sterilisering. Komplikationer är ovanliga, men tyvärr kan det ha allvarliga konsekvenser om det händer något. Kvinnan kan bli gravid eller få en infektion. Och man förväntar sig ju inte att behöva en operation.

Sandra har anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och önskar att informationen om riskerna hade varit bättre. Hon fick till exempel ingen information om de högre riskerna tätt efter förlossning, säger hon.

– Det hade varit skönt med mer info om riskerna, men jag vet inte om det hade påverkat mitt beslut ändå.

LÄS MER: Här är några av de vanligaste myterna kring preventivmedel​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset