Sandstormen i Indien har dödat upp emot 100 personer.
Sandstormen i Indien har dödat upp emot 100 personer.

Minst 97 personer har dött, och fler skadats, i en sandstorm som dragit in över norra Indien.

Det var på natten till onsdagen som sandstormen svepte in över Uttar Pradesh och Rajasthan i norra Indien. Det skriver BBC. Stormen var så kraftig att den slet loss träd från marken, förstörde hus och orsakade elavbrott. Många av de som dödades låg och sov när deras hus kollapsade efter att ha träffats av blixtar som kom med stormen. Många dog även när träd föll över både vägar och hus.

Myndigheter har skickat hjälpinsatser till berörda områdena, och meddelar att familjer till de som dött i stormen kommer få en ersättning på 40 000 rupier, motsvarade drygt 5 300 kronor.

LÄS MER: Indien inför dödsstraff för våldtäkt

– Jag har varit på plats i 20 år och det här är det värsta jag har sett, säger Hemant Gera, som jobbar med katastrofhanteringen i Rajasthan, och fortsätter:

– Vi hade en högintensiv sandstorm den 11 april – 19 personer dog då – men den här gången slog den till under natten så många sov och kunde inte komma ut ur sina hus när väggarna kollapsade.

Gera berättar att man nu jobbar på att försöka återinstallera el för 100–300 bostäder.

Ett av de de områden som drabbats värst av stormen är Agra i Uttar Pradesh, där det världsberömda mausoleet Taj Mahal ligger.

Sandstormen nådde även huvudstaden Delhi under onsdagskvällen – som ligger mer än 100 kilometer bort – tillsammans med ett kraftig regnfall.

LÄS MER: Indien backar – inget straff för fejknyheter

Sandstormar är vanliga i den här delen av Indien och framförallt under sommaren. Däremot hör det inte till vanligheten att de är så pass kraftiga som den på onsdagen. Att så mycket folk dör av den här typen av sandstormar är ovanligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Indien