Susanna Kallur – nu också amerikansk rekordhållare i 60 meter häck.
Susanna Kallur – nu också amerikansk rekordhållare i 60 meter häck.

Susanna Kallur har inte tävlat på två år. Men nu står det klart att hennes inomhusvärldsrekord från 2008 också räknas om amerikanskt rekord i 60 meter häck.

Det var i tyska Karlsruhe år 2008 som Sanna Kallur sprang över mållinjen på tiden 7,68. Ett nytt inomhusvärldsrekord i 60 meter häck – som står sig än i dag.

Men nu har det blivit mer än så.

Det amerikanska friidrottsförbundet, USTF, godkände i helgen tiden som amerikansk rekord.

LÄS MER: Mamma Kallur försvarar ”okänslig” SVT-reporter

Anledningen? Sanna Kallur föddes i USA och har därmed dubbla medborgarskap.

– Tanken på att jag kan ha rekord även i USA har inte slagit mig förrän Mondo, alltså Armand Duplantis, hoppade 6,05 i somras (i stavhopp, reds. anmärkning). Det godkändes ju som ett amerikanskt rekord, och då började folk prata om att mitt rekord också borde göra det, säger hon enligt SVT Sport.

– Det känns rätt fräsigt, men samtidigt lite konstigt och otippat, fortsätter Kallur.

Nu är det dock stopp för den typen av rekord. Bara friidrottare som faktiskt tävlar för USA ska kunna ta ett amerikanskt rekord – det räcker inte längre att ha dubbla medborgarskap.

LÄS MER: Här är kändisarna vi helst vill ha som grannar

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Det är ju en något märklig känsla, såhär nästan elva år efter världsrekord-loppet att få titulera sig amerikansk rekordhållare 💃🏽🎈Jag är ju visserligen dubbel medborgare men tanken har aldrig slagit mig att en person kan ha nationsrekord för två olika nationer. Jag tänkte att man slår rekord för det land man representerar i mästerskap. Men tydligen var reglerna såna i amerikanska friidrottsförbundet, att det räcker med medborgarskap för att det ska räknas. Att det blev såhär nu, beror på @mondo_duplantis rekordhopp i somras. I och med att de godkände hans – och blev varse att jag också hade medborgarskap så blev de väl tvungna att också erkänna mitt resultat som rekord. Fräsigt! Ska bli spännande att se hur revanschsugna de amerikanska häcklöperskorna blir nu i vinter… 😘 #worldrecord #americanrecord

Ett inlägg delat av SANNA KALLUR (@kallur)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om friidrott