Den personliga tränaren Tanja Djelevic coachar kändisar i Hollywood att hitta balans mellan mat och träning.
Den personliga tränaren Tanja Djelevic coachar kändisar i Hollywood att hitta balans mellan mat och träning.

Uma Thurman svettas med svenska Tanja.

 Dagens skönhetsideal är omöjliga att leva upp till. Bokstavligt talat. Inte ens de som vi ser upp till och kämpar för att se ut som är så där snygga och perfekta i verkligheten.

Filmstjärnorna är overkligt vackra på röda mattan, men det är något som de har legat i hårdträning inför i flera månader. När strålkastarna släcks är de inte lika snygga. Deras kosthållning och träningshysteri håller nämligen inte i längden. Inte ens för en stjärna.
Det är mycket fusk bakom den där perfekta Hollywoodlooken. Skönhetsoperationer, fettsugning och bilder där putmage, ”kärlekshandtag” och dubbelhakor retuscherats bort. Och de som bantat och tränat sig till den där perfekta kroppen blir vanliga soffpotatisar med ett eller annat trivselkilo att släpa på när de inte längre behöver ”visa upp sig”.

TRÄNAR INFÖR FILMINSPELNING
Någon som vet allt om hur Hollywoodstjärnorna tränar och äter för att komma i toppform är den svenska personliga tränaren Tanja Djelevic.
– Inför en filminspelning tränar vi stenhårt under tre månader, men om det är en väldigt fysisk roll är det inte ovanligt att vi håller på i ett halvår, säger hon.
Under en sådan period kan stjärnorna tillbringa hela dagarna på gymmet samtidigt som de blir satta på en särskild diet.
De har personliga tränare, yogainstruktörer, massörer, naprapater, kockar och personliga assistenter. Men det är långt ifrån en långsiktig livsstil.
– Många går upp rejält i vikt mellan varven, säger Tanja.

DRIVER VATTEN UR KROPPEN
Inför en fotografering eller ett tv-framträdande driver stjärnorna ofta ut vatten ur kroppen så att de ska få mer tonade muskler. Men att hålla på att mixtra så med kroppen kan leda till ökad risk för hjärtattack.
Inför sin världsturné rasade Janet Jackson 30 kilo på bara ett par månader genom att enbart äta sallad och Mariah Carey äter inte större måltider än att de får plats på en gaffel.
Tanja går så långt att hon till och med jämför fotomodeller och filmstjärnor med tecknade figurer.
– Det mesta vi ser på film och i tidningar är retuscherat, fixat och tricksat med och just då är de i sin absoluta toppform, säger hon.

TRÄNAT MED UMA THURMAN
Pressen att alltid se bra ut är störst bland de kvinnliga aktriserna.
Tanja Djelevic har tränat bland andra Uma Thurman, Jennifer Garner, Pink, Brittany Murphy, Kate Beckinsale och Rachel Weisz.
– Kvinnorna har extremt höga krav på sig att alltid vara perfekta, så de behöver konstant coachning för att kunna bibehålla en någorlunda bra balans i livet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset