Vad är sanningen bakom de spridda påståendena?
Vad är sanningen bakom de spridda påståendena?

I skolavslutningstider är det vanligt att en viss typ av påståenden sprids. Det kan handla om påstådda förbud mot svenska flaggan, nationalsången, skolavslutningar i kyrkan eller ”Den blomstertid nu kommer”. I år är inget undantag. Här försöker vi reda ut vad som stämmer.

Gunilla Gomér, som är riksdagskandidat för Sverigedemokraterna, lyckades få med flera av de populära påståendena i ett Twitterinlägg den 19 maj.

”Du vet att du är i Sverige, det ryggradslösa landet. Där böneutrop är tillåtet, men inte att sjunga nationalsången eller att ha skolavslutning i kyrkan. Där ‘Den blomstertid nu kommer’ anser för religös, men ramadan skall lanseras som en svensk tradition”.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte en pensionär som får sin rullator beslagtagen

Hennes text publicerades av flera andra användare och delades i en rad grupper på Facebook. Totalt har inläggen resulterat i tusentals delningar.

Låt oss gå igenom hennes påståenden.

Påstående 1: Nationalsången är inte tillåten
I inlägget står det att böneutrop är tillåtna ”men inte att sjunga nationalsången”. Att det inte skulle vara tillåtet att sjunga nationalsången i Sverige är helt felaktigt. Vi har yttrandefrihet i Sverige och något förbud mot nationalsången finns inte, vilket yttrandefrihetsexperten Nils Funcke bekräftar.

Däremot finns det några fall där nationalsången inte har fått sjungas på skolavslutningar, vilket Viralgranskaren tidigare har skrivit om. Det är troligtvis sådana fall som åsyftas i Gunilla Gomérs text. Men att det skulle finnas något generellt förbud i svenska skolor är felaktigt. I själva verket står det i Skolverkets kursplan gällande musikundervisning i årskurs 1-3 att nationalsången ska betraktas som centralt innehåll i undervisningen.

Påstående 2. Skolavslutning i kyrkan är inte tillåtet
När det kommer till var skolavslutningen ska hållas är det upp till varje enskild skola att bestämma det. Det finns ingen lag som säger att det inte är tillåtet för skolledningen att besluta om avslutning i kyrkan.

Däremot ska den svenska skolan vara icke-konfessionell, vilket enligt Skolverkets definition innebär att ”det inte får förekomma religiösa inslag i utbildningen”. Undantag gäller för vissa fristående skolor som tillåts ha konfessionella inslag utanför själva undervisningen.

Enligt Skolverket är det inga problem att ha skolavslutningen i kyrkan ”om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron”.

LÄS MER: Partiledarna: Så drabbas vi av fake news

Påstående 3. ”Den blomstertid nu kommer” anses för religiös
Den folkkära visan ”Den blomstertid nu kommer” är visserligen en psalm. Men enligt Skolverket är den ”sedan länge starkt förknippad med skolavslutningar och är i det sammanhanget snarare ett uttryck för tradition än religion”. Det är alltså tillåtet att sjunga ”Den blomstertid nu kommer” och upp till varje enskild skola att bestämma om den ska sjungas på skolavslutningen.

Genom åren har den populära visan skapat debatt vid flera tillfällen. Till exempel när en rektor i Sandvikens kommun valde att stryka en strof som handlade om Gud. En förälder protesterade och flera medier skrev om händelsen. Rektorn uppgav efter uppståndelsen att det var första och sista gången som låten redigerades.

Påstående 4. Ramadan ska lanseras som en svensk tradition
Här kan SD-politikern möjligtvis syfta på de bilder som har spridits de senaste veckorna som visar en grön skylt med texten ”Ramadan – en ny svensk tradition”. Viralgranskaren har tidigare skrivit om bilderna. De härstammar från en informationskampanj av det muslimska studieförbundet Ibn Rushd som har anordnats i många år i samband med ramadan. Så här sa Hanna Svensson, kommunikatör på Ibn Rushd, om kampanjen.

– Vi ser det som att ramadan är en ny svensk tradition i det avseendet att det bor väldigt många i Sverige som firar ramadan. Det betyder ju inte att vi tycker att alla ska fira det. Det handlar om folkbildning, att berätta om vad det är och hur det funkar.

Påstående 5. Böneutrop är tillåtet
Just böneutropens vara eller icke vara har varit en omdiskuterad fråga de senaste månaderna. Med böneutrop menas i dessa sammanhang att moskén eller föreningen vill använda en högtalare för att sända ut sin kallelse. För detta krävs tillstånd. I nuläget finns tre sådana tillstånd: Fittja moské i Botkyrka samt i Karlskrona och Växjö.

I Växjö genomfördes det första högtalarsända böneutropet i fredags. I samband med detta höll det nybildade partiet Alternativ för Sverige en demonstration i centrala Växjö där de visade sitt missnöje mot böneutropen. Videoklipp från partiets demonstrations spreds i sociala medier med felaktiga uppgifter om att de skulle visa det faktiska böneutropet, vilket Viralgranskaren har skrivit om här.

LÄS MER: Nej, ”äggen” som tillverkas i videon är inte till för att ätas

SD-politikern om sanningshalten: ”Bara en tolkningsfråga”

Gunilla Gomér, som alltså kandiderar till riksdagen för SD, ser inga problem med sitt Twitterinlägg.

– Jag anser inte att det är osanning, det är bara en tolkningsfråga i så fall, säger hon till Viralgranskaren.

Samtidigt känner hon till att det är upp till varje enskild skola och rektor att bestämma om skolavslutningen ska ske i kyrkan eller någon annanstans.

– Ja, men det var väldigt otydligt i många år hur det låg till så under en viss period var det kanske inte förbjudet enligt lag, men det har varit restriktivt att ha avsluten i kyrkan.

Men inlägget är skrivet som att det är så nu?

– På vissa ställen är det fortfarande inte tillåtet, vissa rektorer tillåter fortfarande inte avslut i kyrkan, säger Gunilla Gomér och fortsätter:

– Jag menar inte att det är muslimer som står bakom detta, det är faktiskt föräldrar oftast som är humanister eller ateister.

Har du inte ett ansvar som riksdagskandidat att sprida korrekta uppgifter?

– Nu är det så att man inte har så många bokstäver att göra ett Twitterinlägg på så man kan inte göra några utlägg om att det inte är juridiskt förbjudet.

Gunilla Gomér har inga konkreta exempel på skolor som inte tillåter nationalsången eller skolavslutning i kyrkan. Däremot lyfter hon fram Nacka gymnasiums påstådda flaggförbud som har varit i ropet den senaste veckan.

LÄS MER: Nej, det kommer inte börja kosta pengar att använda Facebook

Turerna runt Nacka gymnasiums studentfirande

Det började med att Expressen uppmärksammade ett utskick från gymnasieskolan där det stod att inga andra flaggor än den svenska är tillåtna vid studentutsläppet eftersom det ”inte är en politisk tillställning”.

Efter artikeln valde skolans rektor att backa från formuleringen som beskrevs som ”olycklig”. I stället beslutade skolledningen att inte tillåta några flaggor eller fanor ”förutom dem som Nacka gymnasium flaggar med” i samband med studentutsläppet.

”Efter utsläppet har skolan ingen synpunkt på vilka flaggor som förkommer”, fortsatte förtydligandet.

Enligt rektorn handlar det om en säkerhetsfråga.

Efter beslutet har påståendet om att Nacka gymnasium har förbjudit svenska flaggan fått stor spridning i framför allt den högerpopulistiska nätmiljön. Bland annat i en insändarartikel med rubriken ”Sverige måste vara enda landet i världen som förbjuder sin egen flagga”, som publicerades av Katerina magasin den 25 maj.

Nacka gymnasium har därför publicerat en replik på kommunens sajt eftersom de menar att uppgifterna inte stämmer.

”Självklart flaggar skolan med den svenska flaggan under studentdagen. Under utspringet är däremot konfettikanoner, flaggor eller annan rekvisita än elevernas klasskyltar inte tillåten. Detta enbart för att öka säkerheten. Efter utspringet har skolan inga synpunkter på vilka flaggor som förekommer”, skriver skolledningen.

Uppdatering den 31 maj 2018, klockan 09.58:

Viralgranskaren har pratat med Helen Bejmar som är rektor på Nacka gymnasium. Hon tycker att det är sorgligt med uppståndelsen runt deras studentfirande.

– Vi flaggar ju med svensk flagga. Det är ingen skillnad mot tidigare och våra elever vet vad som gäller. Det känns tråkigt när vi faktiskt vill ha ett vanligt traditionellt studentfirande, säger hon.

Kommer ni att göra några förändringar på grund av det här?

– Vi ändrar inte i programmet, vi kommer att göra som vi brukar göra. Men vi har alltid kontakt med polisen eftersom det här är ett jättestort arrangemang.

Har ni fått några hot?

– Jag personligen har fått det, säger Helen Bejmar.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset