Valloniens ministerpresident Paul Magnette.
Valloniens ministerpresident Paul Magnette.

EU:s frihandelsavtal med Kanada är ännu inte i hamn.Den belgiska delstaten Vallonien fortsätter att säga nej till avtalet.

"Om 20 minuter börjar sanningens minut", skriver det vallonska parlamentets talman André Antoine på Twitter inför det parlamentsmöte som hålls i landsdelen nu under förmiddagen.

Den regionale regeringschefen Paul Magnette sade i går kväll nej till det kompromissförslag till avtalstolkning som då presenterades av EU-kommissionen. Därefter har Magnette och Kanadas handelsminister Chrystia Freeland mötts för direkta samtal, rapporterar belgiska tidningar.

Under natten har dessutom telefonsamtal om Ceta-avtalet förts mellan Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Belgiens Charles Michel.

Stor marknad

– Det är ett besvärligt läge, säger statsminister Stefan Löfven om situationen.

Löfven ser frihandelsavtalet som viktigt för Sverige, bland annat eftersom det ger lägre tullar för export till Kanada och möjligheter för europeiska företag att lägga bud i kanadensiska upphandlingar.

– Det är en stor marknad, säger Löfven.

För att EU ska kunna högtidligt underteckna Ceta-avtalet med Kanada nästa vecka så måste alla 28 EU-länderna säga ja. Men Belgien kan inte ge sitt klartecken så länge Vallonien säger nej.

– I det här skedet är dokumentet fortfarande inte tillräckligt för oss, löd Paul Magnettes förklaring i går kväll, enligt tv-kanalen RTBF.

Vissa framsteg?

Han medgav dock att vissa framsteg gjorts på jordbruksområdet, men farhågor kvarstår bland annat när det gäller företags möjligheter att stämma stater och förklaringens juridiska värde.

Om den belgiska regeringen får klartecken från Vallonien så kan de 28 EU-ländernas EU-ambassadörer godkänna en överenskommelse inför det toppmöte med Kanada och Justin Trudeau som är inplanerat till nästa torsdag.

Senast sent på måndag anses ett klartecken behövas för att Trudeau ska kunna inleda sin resa.

Även Rumänien och Bulgarien har haft invändningar, men de har handlat om att deras medborgare inte åtnjuter samma visumfrihet till Kanada som andra EU-medborgare.

EU-ledarnas permanente ordförande Donald Tusk uttryckte vid det pågående toppmötet i Bryssel oro för vad som ska hända med framtida handelsavtal om inte EU lyckas sluta ett avtal med Kanada.

– Om vi inte kan överbevisa folk om att handelsavtal är i deras intresse så kan vi inte bygga upp ett folkligt stöd för frihandel. Och jag är orolig för att det betyder att Ceta kan bli vårt sista frihandelsavtal, sade Tusk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset