En bild från ett robottest som den nordkoreanska tv-kanalen KRT släppt. Arkivbild.
En bild från ett robottest som den nordkoreanska tv-kanalen KRT släppt. Arkivbild.

Det troliga kärnvapentestet skapar friktion mellan Nordkorea och grannen Kina."Relationerna kommer att bli allt mer spända; relationen är redan problematisk", uppger Scott Snyder vid Council of Foreign Relations i ett mejl till TT.

Kina brukar beskrivas som Nordkoreas närmaste allierade. Men det är en sanning med modifikation, enligt Jeffrey Lewis, chef för Östasienprogrammet för ickespridning vid Middlebury institute of International Studies i USA. Kina vill gärna, som ett storasyskon, berätta för Nordkorea vad landet borde göra, medan Nordkorea inte gillar att bli tillsagda.

– De är på ett sätt allierade, och måste hänga ihop, men de gillar inte varandra särskilt mycket, säger han till TT.

Kärnvapen- och robottesterna har satt relationen på prov.

– Innan uppskjutningstestet från en ubåt skyddade kineserna Nordkorea från fördömande av säkerhetsrådet, men efter ubåtstestet upphörde Kina med det, säger han, och tillägger att det irriterade Pyongyang.

Kan pressa Kina mot USA

Enligt Scott Snyder, vid Council of Foreign Relations, kan nu Kina komma att se Kim Jong-Un som en destabiliserande faktor i regionen och ett problem för nationella säkerhetsintressen i Kina.

"Det kan i teorin möjliggöra för Kina att söka en väg som innebär ett större samarbete med USA och Sydkorea, för att göra det så pass kostsamt för Nordkorea att de tvingas ändra bana när det gäller ansträngningarna i kärnvapenutvecklingen", skriver han.

Kina släppte förra veckan igenom fördömningar i FN:s säkerhetsråd av Nordkoreas ballistiska robottest och har också gått med på att vidta "betydande åtgärder" mot landet, vilket irriterat Pyongyang. Nordkorea valde i sin tur nyligen att testa tre ballistiska robotar precis under G20-mötet i Kina, vilket kan ses som en skymf mot landet.

Förvånad om gräns stängs

Kim Jong-Un pressar det internationella samfundet att göra ett val, enligt Snyder:

"Acceptera Nordkorea som en kärnvapenstat eller använd ännu mer sanktioner för att få stopp på Nordkoreas program. Men fler tvångsåtgärder innebär ännu större risker för felbedömningar eller att Nordkorea använder sig av kärnvapnen".

Men Jeffrey Lewis tror inte att det senaste troliga testet innebär särskilt mycket för relationerna mellan Kina och Nordkorea.

– Om Kina inför starka sanktikoner skulle jag bli förvånad. Jag förväntar mig några mindre saker, men inte att de kommer att stänga gränsen eller liknande, det skulle överraska mig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset