Kan du se hur gammal en nyckelpiga är genom att räkna prickarna på ryggen? Nej, säger experten Niklas Jönsson.
Kan du se hur gammal en nyckelpiga är genom att räkna prickarna på ryggen? Nej, säger experten Niklas Jönsson.

Ska man hämta paraplyet när fåglarna flyger lågt? Bränner humlan i stället för att stickas? Kan du skilja på sanning och myt i naturen? Metro bad några experter reda ut sanningen bakom några vanliga föreställningar om djur och väder.

Tvestjärtar kryper in i ditt öra och lägger ägg – NEJ
– Nej, tvestjärtar har in-gen förkärlek för öron. De gillar visserligen att krypa in i skrymslen, bladskaft på blommor och så. Men att de skulle bygga bo i ett öra – nej, de vill ha mer lugn och ro för sina larver, säger Niklas Jönsson, entomolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Nyckelpigans ålder går att avgöra på antalet prickar – NEJ
– Skalbaggar växer ingenting sedan de väl blivit vuxna – det är larven som växer. Den ser ut som den gör från att den är färdig skalbagge tills den dör. Oftast lever nyckelpigan en säsong, men det händer att den övervintrar och då blir det ett år till, säger Niklas Jönsson.

Humlan sticks inte, den bränns – NEJ
– Den sticks. Humlan har en smal gadd utan hullingar, precis som getingen. Men det gör ju ont, jag har själv blivit stucken av en humla. Föreställningen om att det bränns kanske förstärks av humlans färg taktil, som kan påminna om glöd, säger Niklas Jönsson.

Fästingar ska man vrida bort, inte dra ut – NJA
– Det där går i trender. På 1980-talet skulle man vrida bort dem, det senaste är att man bara ska dra rakt ut. Det viktiga är att man får ut fästingen med huvudet, sedan får man göra hur man vill. Det kan bli en liten infektion om huvudet sitter kvar, säger Niklas Jönsson.

Kackerlackor blir fler om man stampar på dem – NJA
– Det finns en myt om att de exploderar och blir massa små kackerlackor. Så är det inte – normalt. Men kackerlackor är ”äggpacketerare” och bär med sig en äggkapsel. Om denna är precis redo kläckas och man råkar stampa på den så blir det en massa små, säger Niklas.

Sätt dig i bilen när det åskar – då är du skyddad – JA
–  Sitter man i bil med hel plåtkaross är detta ett säkert åskskydd. Men det beror inte på att gummihjulen, utan på metallskalet, enligt Ångströmlaboratoriet i Uppsala. På samma sätt skyddar varken gummihjulen på en cykel eller ett par gummistövlar mot blixten.

Vissa personer drar till sig myggor mer än andra – JA
– Det stämmer. Vi doftar olika och myggor har olika preferenser. Samtidigt reagerar vi olika på betten. Den som fått en massa myggbett i sina dagar får en viss cellulär immunitet, säger Jan O Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet.

Fåglarna flyger lågt – det blir regn – JA
– Det stämmer. Lågtryck gör att insekter ligger lägre i luften, och då följer fåglarna efter. Det gäller särskilt svalor och tornseglare, säger Conny Kroon, fågelexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset