Sara Löwgren lär svenska till nyanlända och vill inspirera fler att engagera sig.
Sara Löwgren lär svenska till nyanlända och vill inspirera fler att engagera sig.

20-åriga Sara Löwgren ville hjälpa asylsökande att komma in i samhället och startade en svenskakurs. Varje dag samlas engagerade grupper för att tillsammans lära sig det nya språket. – Det är vårt ansvar att hjälpa till, säger Sara.

– Språket har en väldigt viktig roll i hur man kommer in i ett samhälle. Dels för att sköta det praktiska men ännu mer för det sociala, säger Sara Löwgren, 20.

När allt fler flyktingar kom till Saras hemstad Eksjö i Småland ville hon göra någonting för att hjälpa till. Eftersom de som inte fått uppehållstillsånd än inte får läsa svenska via kommunen så bestämde hon sig för att höra av sig till Vuxenskolan för att själv lära ut språket till de asylsökande. 

– Jag gick i en skola i Norge som sammanför ungdomar från hela världen och märkte hur positivt det är med många kulturer. När jag kom tillbaka var jag väldigt sugen på att ha internationella kontakter, så det här var perfekt, säger hon.

Nu har hon lett kurser i en vecka.

LÄS MER: Nyanlända ökar behovet av lärare

Sara har ingen utbildning inom läraryrket men hon har ett rejält engagemang. Totalt lär hon ut svenska till 90 personer uppdelade på åtta grupper. Det blir ett heltidsjobb.

– Först tänkte jag att det kanske är för stort. Jag är bara en vanlig 20-åring, vem är jag att starta sånt här? Men det går. Det jag kan erbjuda är bättre än ingenting, så borde alla tänka.

Bakgrundskunskapen hos deltagarna varierar rejält. Vissa kan bra engelska medan andra knappt hållt i en penna förut, berättar Sara. Så det blir en hel del charader och ansiktsuttryck under lektionerna.

– Vi försöker använda kroppsspråk men de hjälper också varandra mycket. Ibland kommer någon annan fram och förklarar det vi lär oss på arabiska så många ska förstå, det är en väldigt hjärtlig stämning.

– I fredags träffade jag en grupp och vi skrev ner 40 svenska ord. I dag hade de koll på vartenda ord. Det är så inspirerande att jobba med sådana människor, säger Sara, som får en mindre ersättning för kurstimmarna, jobbet omkring är ideelt. 

LÄS MER: Sajt hjälper nyanlända att få jobb

Sara är glad över att så mycket engagemang blommat upp under hösten och vintern där många vill hjälpa till för att ge asylsökande en bra start. Hon uppmanar fler att engagera sig.

– Det är verkligen kul och jag vill inspirera fler att göra liknande. Det behövs inte mycket. Många nyanlända har aldrig varit i ett svenskt hem, vilket är slående eftersom Sverige är fullt av svenskar. Det är vårt ansvar att hjälpa till och ju snabbare de kommer in i samhället desto bättre för oss alla. Vi kan inte luta oss mot att myndigheter, kommuner eller regeringen ska göra saker, det är vi vanliga människor som måste kliva fram.

LÄS MER:  Så ska nyanlända hjälpa till att lösa lärarbristen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset