Sara Danius kommenterar gårdagens avhopp.
Sara Danius kommenterar gårdagens avhopp.

Nu har Sara Danius för första gången kommenterat sitt avhopp som ständig sekreterare från Svenska Akademien. "Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck". skriver hon bland annat.

I ett pressmeddelande till nyhetsbyrån TT skriver Sara Danius:

”Alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket. Jag tackade ja till att arbeta som ständig sekreterare därför att jag uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien”

LÄS MER: Politikerna visar stöd i sociala medier: Knyter sina blusar för Danius

Det var i går som Sara Danius, efter ett möte i Börshuset i Stockholm, lämnade sin stol samt rollen som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

”Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort. Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid”, fortsätter hon pressmeddelandet.

Turbulensen kring Svenska Akademien började i kölvattnet av Metoo-rörelsen då Jean-Claude Arnault, gift med akademieledamoten Katarina Frostenson, anklagades för att ha förgripit sig på 18 kvinnor. Diskussioner om jäv har även förekommit, då hans verksamhet Forum delvis har finansierats av Akademien.

”Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas. Brott och fusk måste beivras och anmälas till rättsvårdande myndighet. Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck”, skriver Sara Danius.

Hon avslutar med att tacka för stödet hon har fått.

”Jag vill också ta tillfället i akt att tacka för de tusentals uttryck för sympati jag fått de senaste veckorna, både för mina ambitioner som ständig sekreterare och för min person”.

LÄS MER: Ebba Witt-Brattström: Nu är Akademien rökt för all framtid

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset